Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nymburk uzavřel skupinovou fázi vítězně a do play-off jde z druhého místa

Úspěšnou tečku za základní skupinou Ligy mistrů udělali basketbalisté Nymburka. Před vlastními příznivci porazili polský tým Zielona Góra 84:70 a obsadili konečné druhé místo se shodným počtem bodů jako první Besiktas. Istanbulský velkoklub však disponuje lepší bilancí vzájemných zápasů. Čeští šampioni tak o jedno místo vylepšili umístění z minulé premiérové sezony, přestože měli papírově silnější skupinu.

Utkání Nymburk - Zielona Góra
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Nymburk se proto při losování play-off může těšit na jednoho ze soupeřů ze třetích míst skupin, kde číhá řecké duo PAOK Soluň - AEK Atény a německý Oldenburg. Navíc bude mít výhodu domácího prostředí v odvetě. Dál nakonec prošla i Zielona Góra vzhledem k výhře Bonnu na palubovce Avellina.

"Jsme hladoví a dnes jsme to ukázali. Jsem opravdu hrdý na kluky, jak duel zvládli, přestože soupeř potřeboval body. Byli jsme lepší ve všem a výhru jsme si zasloužili," řekl trenér Oren Amiel, který během podzimu vystřídal reprezentačního kouče Ronena Ginzburga.

A Nymburk pod ním prohrál jen 3 z 12 utkání v elitní soutěži, z toho dvakrát s Besiktasem. "Poslední dva měsíce jsme hráli extrémně dobře a kluci mi to usnadnili tím, že poslouchali. Dobrou práci odvedl i zbytek realizačního týmu. Je to skvělý úspěch pro celý klub," dodal.

Polský celek v úvodu potvrzoval, proč vyhrál čtyři poslední utkání. Hrál agresivně, ve vysokém nasazení a s velmi dobrou obranou, kvůli které museli Středočeši často střílet z dálky. Přesto se dokázali soupeři vyrovnat.

Do druhé čtvrtiny pak vstoupili skvěle a šňůrou 15:0 získali dvouciferný náskok. Pomohly k tomu brejky Kendricka Raye nebo trojka Vojtěcha Hrubana, jenž v zápase nastřílel šest bodů i s poraněnou střeleckou rukou.

Poločas navíc Nymburk zakončil další pěknou akcí, kdy Ray za pět vteřin přeběhl hřiště, našel v rohu Petra Bendu a zkušený pivot trojkou udržel dvouciferný náskok do druhé půle. Benda následně ukázal ještě jednu parádu, když podletěl koš a akrobaticky zakončil.

V předchozích duelech český mistr několikrát vedení ztratil, ale tentokrát už soupeře do hry nepustil. A to i přesto, že se mu v poslední čtvrtině dlouho nedařilo skórovat.

Jenže pak dal dvě důležité trojky za sebou Ray a zajistil domácím vedení o 15 bodů sedm minut před koncem. Americký "snajpr" celkem nastřílel 21 bodů. Fanoušci Zieloné Góry v závěru už spíše sledovali výsledky ostatních střetnutí a nakonec mohly slavit oba tábory.

Basketbalová Liga mistrů - skupina D, závěrečné 14. kolo:

Nymburk - Zielona Góra 84:70 (20:21, 47:35, 63:52) Nejvíce bodů: Ray 21, Beriša 17, Lawrence 12, Benda 9 - Dragičevič 16, Zamojski 14, Kelati 10.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články