Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Češi uzavřou Eurobasket proti Chorvatsku, rozloučit se chtějí dobrým výkonem

Kluž - Tečku za vystoupením na mistrovství Evropy udělá česká basketbalová reprezentace proti Chorvatsku. Poté, co v předchozích čtyřech duelech zdolala pouze Rumunsko, už nemá ani teoretickou šanci postoupit do play-off. Soupeř naopak bez ohledu na výsledek půjde do osmifinále z druhého místa za suverénním Španělskem. Přímý přenos utkání Česko - Chorvatsko sledujte od 13:20 na ČT sport a webu ctsport.cz. 

Tomáš Satoranský v utkání proti Španělsku
zdroj: EFE autor: Juan Carlos Hidalgo

"V první řadě jde o zápas na Eurobasketu a pro každého je svátkem, když vám hraje státní hymna. Musíte ze sebe vydat všechno, ať jako hráč nebo člen realizačního týmu. Budeme bojovat do poslední vteřiny, abychom se pak na sebe mohli podívat do zrcadla a říct si, že jsme udělali maximum," řekl asistent trenéra Lubomír Růžička.

Národní mužstvo přišlo o šanci postoupit po úterní prohře s Černou Horou a následném vítězství Maďarska nad Rumunskem. Ve skupině obsadí páté místo. Čtvrteční sok padl jen se Španělskem a skončí druhý. Výsledek vzájemného střetnutí proto nebude mít vliv na umístění, ale i tak mají oba celky o co hrát. Češi se pokusí favorita zaskočit, Chorvatsko má šanci na vendetu za osmifinále minulého ME, kde nečekaně prohrálo 59:80.

Je nám líto, video expirovalo.
Welsch se proti Chorvatsku rozloučí s basketbalovou reprezentací

Od té doby se však zejména český výběr výrazně obměnil. Hlavními hvězdami toho chorvatského jsou dvě posily z NBA - Dario Šarič z Philadelphie a Bojan Bogdanovič, který byl v minulé sezoně spoluhráčem Tomáše Satoranského ve Washingtonu.

Bogdanovič dává na Euru přes 20 bodů na zápas. O rozehrávku se stará Marko Popovič, ze zámoří dorazil i pivot Dragan Bender z Phoenixu. "Nemusím zdůrazňovat, jaký je rozdíl mezi oběma týmy. Už se sice o nic nehraje, ale na hřišti to neplatí. Vždy je třeba přijít a chtít vyhrát. Chceme zakončit turnaj dobrým výkonem a posbírat další cenné zkušenosti," uvedl kouč české reprezentace Ronen Ginzburg.

Duel, ve kterém už nejde o postup, dává trenérskému štábu mimo jiné možnost více si vyzkoušet hru bez největší hvězdy Tomáše Satoranského, jenž vzhledem k angažmá v NBA nebude moci zasáhnout do kvalifikace mistrovství světa. Více minut by tak mohl dostat druhý rozehrávač Jakub Šiřina.

"Ještě budeme řešit, jakým způsobem povedeme utkání. Budeme hrát o co nejlepší výsledek, ale část bychom mohli odehrát bez Tomáše. Mohli bychom zkoušet variantu se sestavou, která bude za dva měsíce hrát," naznačil Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články