Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Startuje Euroliga se Satoranským a Veselým, přímé přenosy nabídne ČT sport

Praha – Zápasem mezi baskickým Vitória Laboral a nováčkem z Klajpedy odstartuje nový ročník Evropské ligy basketbalistů, ve kterém se představí i dva čeští reprezentanti Tomáš Satoranský a Jan Veselý. Jejich týmy Barcelona a Fenerbahce Istanbul se spolu utkají ve skupině C. Přímé přenosy z prestižní evropské soutěže nabídne i ČT sport a náš web. Ve čtvrtek od 20:00 můžete sledovat zápas mezi obhájcem titulu Maccabi Tel Aviv a francouzským Limoges, v pátek od 20:55 pak Veselého Fenerbahce proti milánskému Emporio Armani.

Basketbalová Euroliga
zdroj: EPA autor: Carlo Ferraro

Izraelský velkoklub v minulé sezoně ukončil tříletou nadvládu řeckých celků, ale aby podobně jako v letech 2004 a 2005 dokázal titul obhájit a získat už sedmé euroligové prvenství, musí zvládnout hodně těžký úkol. Zvláště když v létě přišel o nejužitečnějšího hráče Tyrese Rice i Rickyho Hickmana.

Chybět bude ale především trenér David Blatt, který se rozhodl zkusit výzvu v podobě NBA, kde povede Cleveland Cavaliers v čele s LeBronem Jamesem. "Máme nový tým, ale uděláme vše pro to, abychom byli stejně silní," slíbil nový kouč Guy Goodes, jehož svěřenci se ve skupině B utkají s dalším favoritem CSKA Moskva či Málagou.

Z českého pohledu je nejzajímavější skupina C, ve které se potkávají obě největší současné české hvězdy. Satoranského čeká po přestupu do Barcelony premiéra v Eurolize a pokusí se ukázat, že dorůstá mezi nejlepší evropské rozehrávače. Veselý se po třech letech vrátil z NBA, kde se výrazněji neprosadil, a bude oblékat dres dalšího spolufavorita Fenerbahce.

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Jsem rád, že se můžeme alespoň takhle potkat a poprvé si zahrát i proti sobě. Snad to vyjde a oba budeme moci ve vzájemných zápasech nastoupit," řekl Satoranský, který se s Veselým přátelí. Zda Satoranský stihne první zápas Barcelony, není jisté, neboť v minulých dnech měl volno kvůli lehké srdeční arytmii.

Mezi další kandidáty na přední umístění patří poslední finalista Real Madrid či Olympiakos Pireus. Ze čtyř šestičlenných skupin postoupí vždy čtyři nejlepší celky do dvou osmifinálových skupin. Z nich projdou čtyři nejlepší týmy do čtvrtfinále, jehož vítězové si v květnu zahrají závěrečný turnaj Final Four v Madridu.

Vůbec poprvé se v soutěži představí polský celek Túrow Zhořelec, který měl kvůli přestavbě své haly odehrát první zápasy včetně duelu s Fenerbahce v Liberci, nakonec však dal přednost Lubinu. Nováčky jsou také Sassari, Neptunas Klajpeda a po dlouhých 17 letech se do Euroligy vrací francouzské Limoges. Český mistr Nymburk o postup do soutěže usiloval v kvalifikaci opět neúspěšně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články