Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kapitán Bartoň: Máme nejlepší tým za poslední roky, můžeme překvapit

Praha – Luboš Bartoň povede české basketbalisty do boje na evropském šampionátu jako kapitán. Byl už na mistrovství Evropy v roce 1999 ve Francii, třiatřicetiletý basketbalista hýří zkušenostmi a může srovnávat. Tvrdí, že český tým je nejsilnější za poslední roky a může překvapit. Stejně jako před čtrnácti lety.

Bartoň se stal kapitánem po zranění Petra Bendy. I když se jeho spoluhráč dokázal uzdravit, páska mu zůstane. "Shodli jsme se na tom všichni," řekl kouč reprezentace Pavel Budínský. Má to logiku, vždyť Bartoň byl na ME 1999 druhým nejlepším střelcem turnaje a zažil jako hráč i další šampionát v roce 2007 ve Španělsku, pro české hráče dosud poslední.

"Můžu být spokojený, že jsem vydržel tak dlouho, ale chci být také platný člen," řekl Bartoň před dvěma posledními přípravnými zápasy v Belgii. "Samozřejmě, už to nevypadá, že budu půl hodiny za zápas na placu a budu tým táhnout, od toho tam jsou jiní, ale nechci být do počtu a chci být platnou součástí," prohlásil děčínský odchovanec.

"Nejedeme tam pětkrát prohrát"

Před čtrnácti lety jel český tým do Francie na ME jako outsider. Dva zápasy ve skupině ale vyhrál a senzačně postoupil do dalších bojů. Bartoň tehdy v 19 letech zazářil. "Teď je to podobné jako tehdy. Teorie, že jedeme překvapit, nám může pomoci. Máme nejlepší tým za poslední roky, a i když je co zlepšovat, překvapit můžeme," věřil. "Rozhodně tam nejedeme pětkrát prohrát," ujistil.

Nechce zažít podobnou situaci jako před šesti lety, kdy Češi prohráli první zápas s Němci a už se nezvedli. Nyní je čeká domácí Slovinsko a pak hned silné Španělsko. "Preferoval bych na úvod někoho slabšího, ale pak máme den volna a další tři duely. Je jasné, že ty první dva zápasy bychom museli zahrát výborně a oni si vybrat slabší den, abychom je porazili. Pak máme ale šanci na úspěch," uvedl.

Tým má svou hierarchii

Před čtrnácti lety byl na ME se stejně starým Jiřím Welschem a také letos budou na šampionátu bydlet spolu. Budou "tatíky" pro ostatní mladíky v týmu. "Ale snad ve 33 letech ještě nejsme úplně důchodci," usmíval se Bartoň. "Musíme si i hrábnout fyzicky, což ještě zvládáme, to je základ," upozornil. Mladí k nim mají zdravý respekt, ale oba zkušení hráči nechtějí, aby jim vykali nebo něco podobného. "Ale je jasné, že určitě hierarchie v týmu je," uznal Bartoň.

Od roku 2002 hrál deset let v Itálii a ve Španělsku, dva roky oblékal i dres Barcelony. Loni se na pár zápasů vrátil do USK Praha, odkud odešel do německého týmu Phantoms Braunschweig. Tam ale nedostal adekvátní smlouvu na další sezonu. "Takže to skončilo. Nějaké nabídky jsou, ale všichni čekají až po ME," řekl Bartoň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články