Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Basketbalistky jdou o víkendu bojovat o olympiádu

České basketbalistky se o víkendu utkají o kvalifikaci na olympijské hry v Londýně. V Karlových Varech se střetnou s výběry Maďarska, Turecka a Austrálie. Kromě bojů o kvalifikaci však také basketbalistkám půjde o místo v sestavě, z osmadvacetičlenného kádru musí trenér Lubor Blažek sešněrovat tým na polovinu.

České basketbalistky budou chtít zopakovat úspěch z ME
zdroj: Lidové noviny autor: Jan Zátorský

Basketbalistky za sebou mají kondiční soustředění v Lázních Bělohrad a Harrachově a pobyt v Trutnově, kde dvakrát změřily síly s Portorikem. Jednou mu těsně podlehly, pak ale suverénně zvítězily. Po necelém měsíci jejich příprava graduje v Karlových Varech.

Už dnes se střetnou s Maďarskem, pro které je turnaj přípravou na kvalifikaci o mistrovství Evropy. V sobotu vyzvou Turecko, tedy potenciálního soupeře pro čtvrtfinále olympijské kvalifikace. Obě reprezentace ale věří, že se na kvalifikačním turnaji nepotkají a neobávají se tak, že by si mohly v Karlových Varech prozradit nějaké herní varianty.

"My věříme, že Češky i my vyhrajeme své skupiny a ve čtvrtfinále kvalifikace na sebe nenarazíme. Ani to nechceme, protože Češky bereme jako velmi silného protivníka," řekla manažerka turecké reprezentace Canan Erdoganová.

"Nemělo by k tomu dojít, pokud vše půjde tak, jak předpokládáme," uvedl trenér Blažek. Po duelu s Tureckem pro čtyři hráčky příprava skončí a národní tým opustí. Blažek jejich jména oznámí v neděli. "Dnes nastoupíme v jedné sestavě a zítra v jiné. Pak to rozhodneme. Myslím, že nastal správný čas, kdy je třeba do týmu dostat určitou psychickou pohodu všech hráček. Takže pro nás je tahle příprava hodně důležitá," prohlásil Blažek.

"Samozřejmě je to dlouhodobé rozhodování, ale je třeba pohlížet i na to, jak si jaká hráčka vede vzhledem k součinnosti týmu. Nemusíte nominovat jen hráčky s nejlepší výkonností ale i podle role v týmu," dodal.

Již zúžený výběr se postaví v neděli Australankám v duelu, který bude reprízou dva roky starého čtvrtfinále mistrovství světa, ve kterém Češky právě v KV Areně zvítězily a nakonec došly až ke stříbrným medailím.

"Jsme moc rádi, že máme šanci se vrátit a tentokrát možná odjet s lepším výsledkem. Každopádně je pro nás turnaj skvělou přípravou na olympiádu," řekla manažerka australské reprezentace Reneae Maycocková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články