Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Konec výluky NBA je zřejmě tady, hrát by se mělo začít o Vánocích

New York - Fanoušci basketbalu se zřejmě ještě letos NBA přeci jen dočkají. Zástupci hráčů se předběžně dohodli s majiteli klubů na ukončení výluky, sezona by podle komisionáře zámořské soutěže Davida Sterna měla odstartovat 25. prosince. Do NBA by tak měl v dresu Washingtonu konečně vstoupit i český nováček Jan Veselý.

Komisionář NBA David Stern
zdroj: ČTK/AP

Dohoda ještě není definitivní, nejdříve ji musí obě strany schválit. Pro její přijetí se musí vyslovit 15 z 29 majitelů klubů a většina z 430 basketbalistů. To ovšem komplikuje krok, k němuž basketbalisté sáhli po krachu předchozího jednání, tedy rozpuštění hráčské unie. Díky tomu se mohli s ligou soudit po vzoru hráčů amerického fotbalu, kteří při výluce v NFL u soudů uspěli. Nová kolektivní smlouva tak může být definitivě schválena až po obnovení unie a stažení žalob.

Přesto zástupci obou stran věří, že k ukončení výluky dojde. "Jsme optimisty, že to všechno klapne a sezona NBA začne 25. prosince," citovala Sterna agentura AP. Ve zkrácené sezoně by měl každý klub odehrát 66 zápasů místo původně plánovaných 82.

Oba tábory se oficiálně vrátily k rozhovorům téměř po dvou týdnech, dosavadní pokusy o dohodu zkrachovaly a konec výluky vypadal být v nedohlednu. Společnou řeč tak narychlo našli vyjednávači také proto, že ani jedna ze stran nechtěla přijít o tradičně velmi sledované zápasy hrané během vánočních svátků. Ty jsou z pohledu příjmů z televizních práv více než lukrativní.

Výluka začala před 149 dny, kdy vypršela dosavadní kolektivní smlouva. Při jednání o nové se basketbalisté a majitelé klubů přeli hlavně o rozdělení příjmů. Vlastníci klubů požadovali výraznou úpravu, protože jen v uplynulé sezoně přišli o 300 milionů dolarů. Podle staré smlouvy hráčům náleželo 57 procent z příjmů, které dělají čtyři miliardy dolarů.

Jan Veselý
zdroj: in-the-game.org

Předchozí kolo jednání zkrachovalo 14. listopadu, kdy hráčská unie odmítla poslední návrh klubů a rozpustila se, aby se mohla s ligou soudit po vzoru hráčů amerického fotbalu, kteří při výluce v NFL u soudů uspěli. Nicméně řešení sporu soudní cestou může trvat měsíce. Basketbalisté se proto snažili znovu dojít ke shodě s majiteli.

Na svou premiéru ve slavné soutěži se tedy ještě letos může těšit český talent Jan Veselý, kterého v létě draftoval Washington jako šestého v pořadí. Třetí Čech v NBA po Jiřím Zídkovi a Jiřím Welschovi dlouho vyčkával a připravoval se v USA, v minulých dnech se však vrátil domů a začal hledat angažmá v Evropě po dobu výluky. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články