Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ligu basketbalistů mají oživit slovenské kluby

Praha - Ve středu naplno odstartuje nový ročník basketbalové ligy mužů, jehož největší novinkou je zapojení dvou slovenských celků Interu Bratislava a Levic. Mistrovské Levice už mají za sebou neúspěšnou předehrávku s českými vicemistry z Prostějova (67:70) a dnes je čeká další s osminásobným šampionem Nymburkem. Středočeši jsou opět jasnými favority na titul.

Basketbal
zdroj: isifa/VLP autor: Luboš Jeníček

Oproti minulé sezoně chybějí v lize Brno a Nový Jičín, které nahradily Chomutov a Ústí nad Labem. Největším oživením ale mají být slovenské celky. "Slibujeme si od nich příchod další kvality. Především Levice jsou pod trenér Františkem Rónem velkým přínosem," řekl předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta. "Navíc je na Slovensku o basketbal velký zájem a chodí na něj hodně lidí. Zápasy tam budou pro české celky hodně těžké," dodal.

Přesto je pro něj hlavním favoritem Nymburk společně s Prostějovem. "Ten velmi dobře posílil a jeho trenéra Zbyňka Cholevu považuji za nejlepšího českého trenéra," uvedl Jansta. "Nahoře se bude pohybovat i Děčín. U Pardubic předpokládám, že budou mít výkyvy. Celkově je ale pro mě liga i kvůli příchodu slovenských klubů trochu neznámá, protože řada týmů posílila. Proto očekávám, že se dočkáme více překvapení," dodal.

Nymburk (v červeném)
zdroj: isifa/VLP autor: Luboš Jeníček

Po roční odmlce se do základní části vrací Nymburk, který se v minulé sezoně zapojil až do play off. Letos ho tak čeká boj hned na čtyřech frontách: vedle NBL se představí také v mezinárodní VTB lize, kterou Středočeši vyměnili za Jadranskou ligu, a podruhé v historii zkusí štěstí v kvalifikaci Euroligy. Pokud se do ní nedostanou, znovu naskočí do Eurocupu. Uspět chtějí i v domácí pohárové soutěži.

"Sezona bude obrovsky těžká, ale Nymburk má a pokaždé musí mít ty nejvyšší cíle," řekl kouč Nymburka Ronen Ginzburg. "Obecně si myslím, že máme asi nejkvalitnější tým, co tady byl. A to jsem tady už zažil hodně rošád. Velkou výhodou by měla být naše vyrovnanost, čtrnáct lidí je na opravdu na vysoké úrovni," dodal pivot Petr Benda. V evropských pohárech se představí také Prostějov, který si zahraje kvalifikaci o Eurocup, v případě vyřazení půjde do Vyzývacího poháru, ve kterém budou startovat i Pardubice.

"Čeká nás hodně práce, ale mužstvo máme na to, abychom se v lize prali o finále," řekl kouč Prostějova Zbyněk Choleva, který však ví, že bude mít silnou konkurenci. "Na špici se určitě budou pohybovat tradiční týmy jako Pardubice nebo Děčín. Nesmíme ale zapomenout ani na další kluby, které v létě posílily. Kvalitní hráči přišli do Svitav, slušné soupisky má Chomutov a Ústí nad Labem. Nahoru může nakouknout Ostrava. Myslím si, že nás čekají atraktivní zápasy," dodal.

Základní část ligy bude mít 26 kol, přičemž každý se utká s každým systémem doma - venku. Následně se liga rozdělí na dvě části a týmy na 1. až 6. místě vytvoří jednu skupinu, druhou budou tvořit mužstva na 7. až 14. místě. Zatímco týmy z první poloviny půjdou po nadstavbové části rovnou do play off, druhá skupina si zahraje o čtyři místa v předkole play off. Zbylé čtyři celky půjdou do skupiny o udržení. Čtvrtfinále a semifinále play off se bude hrát na tři vítězná utkání, finále na čtyři.

Je nám líto, video expirovalo.
NBL čeká oživení
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články