Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Obměněný tým USK touží prorazit i v Evropě

Praha - Výrazně obměněný tým basketbalistek ZVVZ USK Praha před novou sezonou vyhlíží obhajobu domácího trůnu a především výrazný zápis na evropské scéně. Družstvo vedené reprezentačním koučem Luborem Blažkem už 12. října čeká letošní premiéra v Evropské lize na půdě Bourges. Právě v nejlepší klubové soutěži, v níž se ještě nikdy nedostaly přes první kolo play-off, chtějí konečně prorazit.

Ilustrační foto

"Máme velmi těžkou skupinu, je možná nejnabitější v historii Euroligy, ale o to větší motivaci uspět máme," řekl Blažek. USK v osmičlenné základní skupině narazí především na Valencii s českou reprezentantkou Janou Veselou, čtvrtý tým loňského ročníku, a Jekatěrinburg, kam před sezonou zamířila Hana Horáková, úřadující nejlepší hráčka Evropy. Ruský klub by rád se svým hvězdným týmem vylepšil loňský euroligový bronz. Dále se Pražanky poměří s Bourges, Kaunasem, Galatasarayem Istanbul, Györem a Gdyní.

"Když se nám ze skupiny podaří postoupit, mohli bychom mít lepší pozici v následném play-off, ale tak daleko nehledíme. Zatím se staráme o to, jak se co nejrychleji sehrát. Je na čem pracovat," řekl Blažek, jehož tým ve víkendové generálce na dobře obsazeném turnaji v Trutnově skončil až pátý. Ze základní skupiny Euroligy postupuje pět týmů, v letošní sezoně se mění formát vyvrcholení soutěže, protože se nebude hrát tradiční Final Four, ale nově o titul bude v závěrečném turnaji usilovat hned osm celků. A být mezi nimi je přáním USK. "Nesmíme si dávat malé cíle. Tým máme dobrý a silný," uvedl Blažek, jehož tým je hlavním favoritem domácí soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Tomáše Budky

Soupisku v letní pauze provětrala řada změn: modrožlutý dres už neobléknou Michaela Ferančíková a Markéta Bednářová, které ukončily kariéru. Pryč jsou také české reprezentantky Edita Šujanová s Terezou Peckovou a řecká střelkyně Evanthia Maltsiová. Družstvo mají pozvednout příchody švédské reprezentantky Fridy Eldebrinkové z Frisco Sika Brno, Michaely Zrůsové (Valosun Brno), španělské křídelní hráčky Anny Montaňanové, která loni se Salamankou v Eurolize triumfovala, a také české pivotky Ilony Burgrové. Ta se do české ligy vrací po sedmi letech strávených v zámoří a naposledy ve francouzském Bourges. Burgrovou trenér Blažek hned vybral také jako novou kapitánku po Ferančíkové. Novou tváří je i pivotka Adéla Nečásková z VŠ Praha.

Blažek s asistentem Ivanem Benešem také netrpělivě čekají na to, až družstvo doplní americké opory: pivotka DeLisha Miltonová-Jonesová a rozehrávačka Lindsay Whalenová. Obě si totiž plnily povinnosti v zámořské WNBA. Zatímco Miltonová-Jonesová s Los Angeles nepostoupila do play-off a do Prahy by měla dorazit do týdne, Whalenová s Minnesotou v soutěži pokračuje. Kdyby se dostala až do finále, USK hrozí, že nestihne první euroligový zápas sezony s Bourges. "Na jednu stranu Lindsay fandím, ať vyhraje titul, na druhou si přeju, aby byla co nejdříve zpátky. Potřebujeme, aby družstvo už bylo pohromadě. Není příjemné, když celou přípravu jedeme bez stěžejní rozehrávačky," řekl Blažek.

Příznivci USK se mohou těšit nejen na nové akvizice v týmu, ale také na pozměněný design dresů. Největší změnou oproti minulým sezonám je to, že nové a elastické dresy musí být podle nařízení FIBA upnutější než dřív. Podle nového nařízení nesmí být mezi tělem hráčky a dresem prostor větší než dva centimetry. Kontrolovat to mají před euroligovými zápasy i komisaři FIBA. "S dresem to ani takový problém není, spíš jde o to, abychom si zvykly na elastické trenýrky," komentovala to s úsměvem Burgrová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články