Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Francouzští basketbalisté senzačně porazili na MS obhájce titulu ze Španělska

Izmir – Úvodní den světového šampionátu basketbalistů přinesl velké překvapení. Obhájci titulu ze Španělska podlehli Francii 66:72. Mistrovství úspěšně zahájil naopak favorizovaný výběr USA, když porazil 106:78 Chorvatsko. I bez dvou hráčů potrestaných za účast ve rvačce v přípravném utkání se Srbskem zvládl jeden z favoritů - Řecko - vstup do šampionátu a porazil Čínu 89:81.

Francouzi, kteří na předchozím šampionátu vypadli ve čtvrtfinále, rozhodli
o vítězství v závěrečné čtvrtině, kterou vyhráli o sedm bodů. K výhře jim
pomohlo deset proměněných šestek z dvanácti. Velký podíl na výhře měl
Mickael Gelabale s 16 body. Španělsku, v jehož dresu dal 17 bodů Carlos Navarro, nepomohlo ani vedení o dvanáct bodů v druhé čtvrtině.

Pro tým z Pyrenejského poloostrova však není nepovedený vstup do turnaje ničím novým. Loni prohrál úvodní duel evropského šampionátu, nakonec však vybojoval titul. Na cestě za zlatem tehdy porazil ve čtvrtfinále Francii a připravil jí tak jedinou porážku na mistrovství.

Oslabení Řekové porazili Čínu

Obhájce stříbrných medailí dovedli k vítězství především rozehrávač Nikolaos Zisis a pivot Janis Burusis, kteří dali shodně po 21 bodech. Číňané, v jejichž týmu hrál ústřední roli autor 26 bodů I Ťien-lien z New Jersey Nets, snížili před poslední čtvrtinou na rozdíl tří bodů. Řekové, kterým chyběli distancovaní Antonis Fotsis a Sofoklis Schortsanitis, si však v závěru vítězství pohlídali.

Záznamy utkání sledujte zde:

Řecko – Čína

Francie - Španělsko

Američané smetli Chorvaty

Američané, kteří nemají v týmu ani jednoho pamětníka dva roky starého olympijského triumfu, rozhodli o výhře v druhé čtvrtině, v níž dovolili soupeři jen šest bodů. Nejlepší střelec základní části NBA Kevin Durant přispěl k vítězství 14 body.

Překvapivé potíže měli Australané v utkání s Jordánskem, které porazili nejtěsnějším rozdílem 76:75, když v poločase prohrávali 32:39.

Řecko - Čína
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články