Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Brněnské basketbalistky jsou po vítězství nad Valencií ve Final Four

Valencie (Španělsko) - Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno dnes porazily v rozhodujícím třetím čtvrtfinále Evropské ligy ve Španělsku domácí tým Ros Casares Valencie 75:69 a posedmé v historii postoupily do turnaje Final Four. Takticky velmi dobře hrající české mistryně si v první půli zápasu vypracovaly až čtrnáctibodový náskok. Španělský tým se sice po změně stran snažil o zvrat, ale přesněji hrající basketbalistky Brna koncovku s přehledem zvládly. V semifinále se Brňanky 11. dubna utkají s francouzským Bourges, druhou dvojici tvoří ruské celky Spartak Moskva a Jekatěrinburg. Pořadatel závěrečného turnaje bude teprve určen.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24

V úvodních dvou minutách se střelecky prosadily obě Američanky v dresu Valencie Miltonová s Douglasovou a domácí tým získal rychle náskok 6:2. Brňanky se ale nezalekly a po tříbodových střelách Žirkové a Whitmoreové otočily výsledek. Španělský tým se poté ještě vzchopil a získal zpět tříbodový náskok 12:9. To ale Valencie naposled v utkání vedla.

V obraně aktivně hrající české mistryně nenechávaly svým soupeřkám volnost ke střelbě a šňůrou osmi bodů získaly náskok 17:12. Tento okamžik sebejisté basketbalistky Valencie zcela vykolejil, při nepřesných kombinačních akcích ztrácely míče a nevycházela jim ani koncovka. Po první čtvrtině už Moravanky vedly 21:14, jejich výkon se vyznačoval pohodou a chyby soupeřek trestaly bleskovými protiútoky.

Poněkud bezradně hrající Španělky se pokoušely o střelbu z tříbodového území, za první poločas ale z osmi střel ani jednou netrefily koš. Brňanky ubránily obě nejúdernější zbraně Valencie Douglasovou i Miltonovou, jimž se oproti předcházejícím dvěma čtvrtfinálovým soubojům příliš nedařilo zakončení. Do přestávky vynesla aktivní hra basketbalistkám Gambrinusu slibný čtrnáctibodový náskok. "Soupeřky jsme v prvním poločase zaskočili velmi dobrým výkonem v obraně. Zlepšili jsme střelbu a dařilo se i podkošovým hráčkám. Proto jsme s výjimkou úvodu zaslouženě vedli," okomentoval první půli zápasu trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Valencie ale nesložila zbraně a hned v úvodu druhého poločasu se pokusila o zvrat. Zrychlila a zpřesnila akce, dostala soupeřky pod tlak a za necelé čtyři minuty šňůrou 9:2 vykřesala naději. Po tříbodové střele Ferragutové snížily Španělky dokonce na rozdíl čtyř bodů 40:44. Hráčky Gambrinusu se ale včas vzpamatovaly a zlepšily obranu. Domácí tým přesto snížil na rozdíl čtyř bodů ještě jednou, 80 vteřin před koncem prohrával s Brňankami 64:68, vítězství ale v koncovce pojistily svými body Veselá, Machová a Žirková.

"Udělali jsme několik chyb, když jsme bránili nájezdy soupeřek, které vrátily míč volným spoluhráčkám na tříbodové území. Valencii se sice podařilo po těchto akcích snížit, ale ani koncovka nebyla příliš dramatická, neboť jsme měli pořád k dobru náskok. Celý tým odvedl výborný výkon," dodal k druhé půli zápasu Bobrovský.

V semifinále čeká Brňanky francouzský celek Bourges. Lepší vzájemnou bilancí v Evropské lize se může pochlubit Brno, které má na kontě osm výher, zatímco Bourges pouze čtyři. Právě tým Bourges byl nicméně posledním celkem, který dokázal Gambrinus v ročníku 2005/06 porazit.

Výsledek - čtvrtfinále:
Ros Casares Valencie - Gambrinus Sika Brno 69:75 (14:21, 27:40, 48:56)
Diváci: 2400. Konečný stav série: 1:2.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články