Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Basketbalistky poznají soupeřky pro světový šampionát

Karlovy Vary - Pozornost ženského basketbalového světa se obrací do Karlových Varů. V západočeském městě budou dnes v Grandhotelu Pupp rozlosovány základní skupiny 16. světového šampionátu, který příští rok na přelomu září a října hostí Česká republika. Právě lázeňská metropole bude dějištěm závěrečné části turnaje elitních ženských reprezentačních výběrů. Losování začíná v 11:30, živě jej odvysílá kanál ČT4.

Do Karlových Varů zamíří vedle vedení mezinárodní basketbalové federace FIBA také většina zástupců 16 účastnických států. Český tým budou reprezentovat nový trenér Lubor Blažek a jeho svěřenkyně z USK Praha Markéta Bednářová s Kateřinou Elhotovou. "Původně měla dorazit i Hana Horáková z Brna, ale povinnosti týkající se zápasu týmu v Evropské lize jí to neumožnily," uvedl tiskový mluvčí mistrovství světa Petr Kovář.

Karlovarský los rozhodne o rozdělení 16 týmů do čtyř základních skupin. Na rozdíl třeba od fotbalu nejsou před šampionátem basketbalistek, na kterém bude Austrálie obhajovat svůj premiérový titul získaný v roce 2006, vytvořené žádné výkonnostní koše. V první fázi mistrovství tak na sebe můžou teoreticky narazit třeba i čtyři největší favorité, zatímco outsideři se poměří v jiné skupině.

Lubor Blažek:

0"Každý trenér a každá hráčka chtějí vítězit, ale realita je dnes taková, že na posledním mistrovství Evropy se tým umístil na desátém místě. My ten tým musíme trošku přestavět a věřit, že se nám podaří zopakovat umístění z posledního mistrovství světa pod vedením trenéra Bobrovského – sedmé místo v Brazílii."

První část mistrovství, základní skupiny a osmifinálová fáze, se odehrají v Brně a Ostravě. Ze čtyřčlenných základních skupin postoupí vždy trojice týmů do dvou šestičlenných osmifinálových skupin, z obou se pak čtyři celky kvalifikují do play-off, které se už uskuteční v Karlových Varech. Na šampionátu v České republice se vedle domácího družstva představí úřadující šampionky z Austrálie, Argentina, Bělorusko, Brazílie, Kanada, Čína, Francie, Řecko, Japonsko, Korea, Mali, Senegal, Španělsko, šestinásobný světový šampion Rusko a výběr USA. Ten na MS triumfoval už sedmkrát a je tak nejúspěšnější zemí v jeho historii.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články