Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Volejbalisté na ME mají supertěžkou skupinu

Istanbul - Tři soupeři z absolutní světové špičky čekají české volejbalisty v základní skupině mistrovství Evropy, které v tureckých městech Istanbulu a Izmiru začne ve čtvrtek. Svěřenci nového reprezentačního trenéra Jana Svobody, který dva týdny před šampionátem nahradil nečekaně odstoupivšího hlavního kouče Zdeňka Haníka, potřebují k postupu přehrát někoho z elitního tria Srbsko, Itálie, Bulharsko.

Svoboda označil istanbulskou skupinu D za supertěžkou. "Hovořit o postupu by asi byla troufalost, ale na druhou stranu tam rozhodně nejedeme s tím, že třikrát prohrajeme. Družstvo je odhodlané podat maximální výkon, vyhrát aspoň jeden zápas a poprat se o postup," řekl Svoboda.

Ten se krátce před ME posunul po překvapivém Haníkově odchodu z pozice asistenta na post hlavního trenéra. Zvýšeného tlaku se nebojí. "Jiné by to asi bylo, kdybych k týmu v téhle době přišel úplně zvnějšku, jenže já s ním žiji už tři roky. Tohle mě ale rozhodně prověří, veřejnost očekává, jak se s tím vším vyrovnáme," dodal Svoboda, jehož asistentem bude bývalý reprezentační smečař Milan Hadrava.

Fanoušky by nicméně asi hodně překvapilo, kdyby tým zůstal ve hře i po základní části turnaje. Všichni tři jeho soupeři se totiž řadí k medailovým adeptům a Češi ani nad jedním z nich už osm let nezvítězili. Srbsko letos i loni skončilo druhé ve Světové lize, Itálie nasbírala od roku 1989 šest evropských a tři světové tituly a Bulhaři, kteří získali na posledním MS v roce 2006 bronz, porazili Česko v nedávné kvalifikaci ve Varně hladce 3:0.

Titul obhajují Španělé, na triumf si brousí zuby Rusové

Nečekaný titul z předloňského roku obhajují Španělé, ale po zlatu touží zejména Rusové, jimž se velký triumf už několik let vyhýbá: Mistry Evropy se naposledy stali ještě za sovětské éry v roce 1991, od té doby se mohou pochlubit jen jedním prvenstvím ve Světové lize. Vysoké ambice mají i vicemistři světa Poláci nebo Němci, kteří letos vyhráli Evropskou ligu.

Svoboda postavil nominaci na úspěšném mužstvu z kvalifikace MS a využil novinku, kterou je možnost zařazení druhého libera a čtrnáctého hráče. Tým má na úvod turnaje ve čtvrtek volno, zápasy se Srbskem, Itálií a Bulharskem ho čekají od pátku do neděle. Do čtvrtfinálových skupin postoupí tři mužstva, o novém mistru Evropy se rozhodne v neděli 13. září v Izmiru.

Složení základních skupin ME:

Skupina A (Izmir): Turecko, Německo, Francie, Polsko.

Skupina B (Istanbul): Rusko, Finsko, Estonsko, Nizozemsko.

Skupina C (Izmir): Španělsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko.

Skupina D (Istanbul): Srbsko, Itálie, Bulharsko, Česko.

Program českého týmu:

Pátek 4. září: 19:00 Česko - Srbsko,

Sobota 5. září: 16:30 Česko - Itálie,

Neděle 6. září: 19:00 Česko - Bulharsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články