Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkářky se s kvalifikačním turnajem rozloučily výhrou nad Argentinou

České házenkářky se s kvalifikačním olympijským turnajem rozloučily vítězně. Proti Argentině již nastupovaly bez šance na postup, závěrečné utkání však nepodcenily. Svěřenkyně Benta Dahla zvítězily s přehledem 41:33. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Argentina

Národní tým při premiérové účasti v kvalifikačním turnaji marně usiloval o první postup na olympijské hry od rozdělení federace. Ženská házenkářská reprezentace naposledy startovala pod pěti kruhy v roce 1988 ještě v dobách Československa.

Trenér Dahl udělal před závěrečným zápasem čtyřčlenné skupiny změnu v sestavě. Jednu z brankářek Novotnou, která v pátečním duelu při prohře s Nizozemskem inkasovala střelu do hlavy, nahradila debutantka gólmanka Wizurová.

"Po prvních dvou zápasech jsme byli velmi zklamaní. Pracovali jsme na tom, abychom se vrátili zpátky na správnou cestu. A ukázali sami sobě i všem dalším, že jsme lepší, než jsme první dva zápasy vypadali," řekl Dahl.

"Jsem dnes na holky velmi pyšný, jak pracovaly. Hrály ve velkém tempu, s rychlými přihrávkami, dobře uzavíraly prostory v obraně. S dnešním zápasem jsme spokojeni," doplnil třiapadesátiletý trenér.

Souboj "zklamaných" mezi nepostupujícími týmy probíhal v uvolněném duchu a prim hrály útoky. Češky v zápase ani jednou neprohrávaly a od stavu 6:6 dominovaly. Jen za úvodních 30 minut daly 23 branek a prožily střelecky jeden z nejlepších poločasů v historii. V předchozích duelech olympijské kvalifikace proti dvěma favoritům se přitom v ofenzivě trápily a s Nizozemskem skórovaly za úvodní dějství jen šestkrát.

Po změně stran pokračovalo utkání v podobném duchu. Český tým několikrát odskočil do dvouciferného vedení, Argentinky pak mírně zkorigovaly stav. Dahlův výběr navázal na vysoké vítězství ze vzájemného souboje na prosincovém mistrovství světa, kde si osmým místem zajistil start v olympijské kvalifikaci.

V minulém týdnu se Češky probojovaly na evropský šampionát, který se uskuteční na přelomu listopadu a prosince. Zápasem s Argentinou pro ně skončila tato reprezentační sezona. Není jisté, zda u týmu bude pokračovat trenér Dahl, jemuž v létě vyprší smlouva s českým svazem.

"Myslím, že dnes to bylo hlavně o tom, rozloučit se dobře se sezonou. Věděly jsme, že nám už o postup nejde, ale nechtěly jsme tuhle úspěšnou sezonu zakončit prohrou. Bylo důležité, že jsme včera měly volno a měly jsme čas se po psychické stránce restartovat. Šly jsme do zápasu naplno," uvedla spojka Kamila Kordovská.

Česko – Argentina 41:33 (23:16)

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Wizurová – Stříšková 1, Kordovská 5, Šustáčková 4, Desortová, Stellnerová 1, Kuxová 1, J. Franková 1, A. Franková, Dresslerová, Zachová 4, Kovářová, Jeřábková 14, Malá 6, Cholevová 4.

Nejvíce branek Argentiny: Karstenová 9. Rozhodčí: H. El Saídová, Y. El Saídová (obě Egypt). Sedmimetrové hody: 2/1 – 7/6. Vyloučení: 6:2. ČK: 55. Kordovská. Diváci: 1630.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články