Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

NBA začne. Čeká se vyrovnaná sezona, za Bulls bude hrát Satoranský

Na tuto sezonu je třeba se jen těšit. V pořadí 74. ročník NBA slibuje velmi vyrovnanou soutěž mezi mnoha favority. Čeští fanoušci se těší, jak si jediný Čech v soutěži Tomáš Satoranský povede po přesunu do slavných Chicago Bulls. Satoranský začne v první pětce slavného klubu.

Satoranský po třech sezonách ve Washingtonu využil končící smlouvy a dohodl se s Chicagem, kde s ním mají velké plány. Trenér Jim Boylen už dopředu oznámil, že český reprezentant bude v základní sestavě Bulls pro úvodní zápas.

Satoranský zaujal svými výkony i generální manažery ostatních týmů, kteří ho tipovali jako jednoho z kandidátů na možný průlom roku a zařadili ho mezi posily, jež neměly takový ohlas v médiích, ale mohou přinést největší užitek.

"Já neřeším, kdo bude v zahajovací sestavě. Pro mě je hlavní, abych mohl pomoci týmu, jak nejlépe dovedu. Máme v týmu hodně tvůrců hry, což je v dnešním basketbale důležité," řekl Satoranský po příchodu do Chicaga.

Poslechněte si nový Basketbal fokus podcast:

Bulls v minulé sezoně skončili ve Východní konferenci až třináctí, nyní zkusí se Satoranským a dalšími posilami Cobym Whitem či Thaddeusem Youngem vybojovat účast v play-off.

Titul obhajuje Toronto, které ale v létě přišlo o svou hvězdu Kawhiho Leonarda a k favoritům nepatří. Leonarda získali Los Angeles Clippers, kteří navíc přivedli i další velkou hvězdu Paula George a vytvořili jeden z nových supertýmů.

V lize se totiž stalo trendem seskupování velkých hvězd. Konkurenční Lakers k LeBronu Jamesovi přivedli Anthonyho Davise, Houston k Jamesi Hardenovi angažovali Russella Westbrooka, Brooklyn Nets získali Kyrieho Irvinga a Kevina Duranta (ten však kvůli zranění přijde o celou sezonu).

LeBron James
zdroj: USA Today Sports autor: Matt Marton

Už v minulé sezoně ukázaly svou sílu Philadelphia, Milwaukee s nejužitečnějším hráčem ligy Janisem Antetokounmpem, Denver a Portland. Odepisovat se nesmí ani hegemon posledních let Golden State Warriors, který sice přišel o Duranta a navíc se mu zranila další hvězda Klay Thompson, přesto jeden z nejlepších hráčů soutěže Stephen Curry ve spolupráci s dalším rozehrávačem D'Angelem Russellem budí respekt.

"Tohle bude asi nejvyrovnanější sezona, co pamatuji. V každém týmu jsou talentovaní hráči. Těžko se tak hledá favorit, ale já bych si vsadil na Lakers. Mají LeBrona, Davise s také hodně širokou lavičku. To mi chybí u Clippers či Houstonu. Warriors zase chybí Klay Thompson. Takže mi z toho vycházejí Lakers," řekl americký hráč Nymburka Zach Hankins, který měl do NBA blízko. V létě bojoval o smlouvu ve Philadelphii, ale nakonec se do kádru nevešel.

Je nám líto, video expirovalo.
Před startem NBA

Lakers mají co napravovat, jelikož od roku 2013 marně čekají na play-off. Vedení šestnáctinásobných mistrů učinilo kroky, jak tým ještě posílit. Především přivedlo Davise, který byl hvězdou v New Orleans. Další oporou měl být DeMarcus Cousins, který se ale záhy zranil. Místo něj se vrátil další hvězdný pivot Dwight Howard. K tomu přišli Avery Bradley či Danny Green. Z Lakers se tak stal hlavní favorit.

Velkou pozornost poutá i New Orleans, které si vybralo jako jedničku draftu Ziona Williamsona, považovaného za jednoho z největších talentů v historii. V přípravě to potvrzoval, ale kvůli zranění přijde o start sezony.

Novinkou je zavedení možnosti pro trenéry jednou za zápas zpochybnit výrok sudích a nechat si verdikt ověřit na videu. Na týmy opět čeká 82 zápasů základní části, která potrvá do 15. dubna příštího roku. O tři dny později začne play-off. Nový šampion bude znám v červnu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články