Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Startuje softbalové MS, Češi chtějí vylepšit maximum. Je to pro nás vrchol kariéry, říká kapitán

První softbalový světový šampionát konaný v Evropě startuje. Turnaj hostí Praha a Havlíčkův Brod a čeští softbalisté na něm budou chtít vylepšit devatenáct let staré maximum. Desetinásobné mistry Evropy ovšem ve skupině čeká soupeř z nejtěžších - obhájci titulu a největší favorité Nový Zéland. "Pro nás je to speciální, protože hrajeme doma, ukážeme se softbalové komunitě, rodinám a kamarádům," řekl kapitán a chytač reprezentace David Mertl. Všechny přímé přenosy odvysílá web ctsport.cz, souboj s Novým Zélandem startuje v 19:25.

Čeští softbalisté
zdroj: mensworlds2017 autor: Maddy Flanagan

Českou reprezentaci dále ve skupině A čeká Japonsko, Argentina, Mexiko, Botswana, Filipíny a nováček mezi elitou Kuba. Skupinu B tvoří Kanada, Austrálie, USA, Venezuela, Dánsko, Jihoafrická republika, Nizozemsko a Singapur.

"Pro diváka nemůže být nic lepšího než přijít na otvírací zápas proti mistrovi světa. My se toho nebojíme, půjdeme do toho a doufáme, že to zvládneme," řekl trenér Tomáš Kusý.

Předloni skončili softbalisté na MS devátí a naposledy postoupili do play-off v roce 2015. Nejlepším výsledkem je šesté místo z roku 2000. "Máme na to, dosáhnout na naše nejlepší umístění všech dob," doufá Kusý.

"Za hranici úspěchu ale považuju být v osmičce," podotkl Kusý, že těžké bude už jen skončit ve skupině do čtvrtého místa a projít do play-off. S Novým Zélandem jsou favority skupiny také Japonci a Argentinci. Češi by měli bojovat o čtvrté místo s Botswanou a Mexikem. "Skupina je hodně vyrovnaná, bude to boj," tušil Mertl.

Sestava Čechů neobsahuje profesionála, ale někteří hráči dali kvůli přípravě na MS v práci výpovědi. "Pro všechny to je vrchol kariéry, snažíme se doladit detaily a zklidnit se," řekl Mertl, který na šampionátu uzavře reprezentační kariéru.

Softbalisté se snažili všemožně vylepšit přípravu, aby doma uspěli. Letošní nejvyšší soutěž posílila šestice elitních nadhazovačů ze zahraničí. Pomáhal třeba i speciální software, který analyzuje nadhozy soupeřů a také odpaly českých pálkařů.

V neposlední řadě hráči spoléhají na hlasité publikum. V Praze i Havlíčkově Brodě se očekává na české zápasy přes tři tisíce fanoušků. "Všichni se hrozně těšíme. Je to poprvé doma, jdeme si to užít," řekl Mertl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články