Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi při ragbyovém svátku neskórovali, ale odešli se ctí

Praha – Lepší oslavu historického milníku si fanoušci českého ragby nemohli přát. Národní tým změřil síly na pražském stadionu Markéta s legendárním výběrem Barbarians. Celkem, jehož dres oblékají hráči z celého světa. Favorizovanému soupeři sice podlehl 0:71, přesto odehrál výborný zápas, což ocenili i přihlížející fanoušci potleskem ve stoje.

Utkání Česko - Barbarians
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Domácí výběr začal před zaplněnou Markétou aktivně a dařila se mu zejména hra rojem. Při pokusu o přenesení hry vzduchem ale útočné pokusy končily většinou nepřesnou přihrávkou. Naopak hvězdný výběr Barbarians skóroval hned z první akce, kdy průnik středem zakončil jihoafrický rváček Kwagga Smith.

Plný stadion i za nepříznivého stavu neúnavně povzbuzoval český výběr a potleskem odměňoval každou povedenou akci. Domácí tým se tak vzepjal k velmi dobrému útočnému výkonu a téměř deset minut dokázal udržet míč na polovině soupeře. Čechům se opět dařila hra po zemi, dvakrát je až těsně před brankovištěm zastavila obrana Barbarians.

"Prvních dvacet minut pro nás bylo těžkých. I když jsme nakonec vyhráli pohodlným rozdílem, tak český tým opravdu ukázal svou sílu. Trvalo nám tak velmi dlouho, než se nám podařilo podruhé položit. Byl to skvělý zápas a opravdu jsme si ho užili," uvedl kapitán Barbarians Dan Tuohy.

"Naším cílem bylo hrát se soupeřem rohovou hru na malém území, protože to byl jediný způsob, jak s nimi hrát aspoň trochu vyrovnaně. Zejména v prvním poločase se nám to docela dařilo. Jakmile jsme ale rozhodili míč do prostoru, tak jsme byli ztracení a nevěděli jsme, kde má kdo stát. Je to dané i tím, že třeba v české lize se hraje ragby úplně jinak," vysvětlil jeden z nejzkušenějších hráčů českého týmu Miroslav Němeček.

Postupem času se ovšem začala naplno projevovat rychlostní i technická převaha Barbarians, kteří rychlými přihrávkami dokázali eliminovat sílu českého roje a pronikat obranou domácího týmu. Nejkrásnější akci zápasu předvedli Barbarians ve 30. minutě poté, co i druhý nadějný útok české reprezentace skončil odkopem do autu.

Série bleskových přenesení hry rozevřela střed české obrany pro novozélandskou tříčtvrtku Matta Faddese, který svůj sólový únik přes polovinu hřiště zakončil položením pod háčko. "Rozdíl mezi oběma týmy byl zejména v rychlosti a v přihrávkách," přiznal i český druhořadník Robert Voves.

Na levé straně pak hýřil aktivitou mladý Samoánec Melani Nanai, kterého sice dvakrát dokázala česká obrana vytlačit do autu, v závěru prvního poločasu ale po individuální akci právě on položil už pátou pětku Barbarians. "I když skóre tak nevypadá, tak to byl velmi těžký zápas. Zejména prvních dvacet minut, kdy Češi hráli hodně silově v roji," uznal nejlepší hráč utkání Nanai.

Druhý poločas se nesl ve znamení marné snahy českého týmu skórovat, a odvděčit se tak skvělému publiku bodově zakončenou akcí. "Diváci byli neuvěřitelní, moc jsme si to užili. Byl bych moc rád, kdyby tolik lidí přišlo na každý reprezentační zápas," přál si Voves. "Publikum bylo skvělé, povzbuzovalo oba týmy celý zápas," souhlasil Nanai.

Melani Nanai v utkání s českou reprezentací
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Uvolněně hrající Barbarians naopak přidali dalších šest pětek a směřovali k očekávanému jasnému vítězství. I za konečného stavu 0:71 ale promrzlým stadionem obíhaly mexické vlny a po závěrečném hvizdu si oba týmy užily několikaminutového potlesku vestoje.

"Počasí bylo opravdu mrazivé, ale stejně jsme si to tady užili. Zápas na takovém malém stadionu byl pro nás naprosto novou zkušeností, ale bylo to skvělé. Takový návrat ke kořenům ragby," pochvaloval si novozélandský mistr světa Andrew Ellis.

"O výsledek tady tolik nešlo, chtěli jsme divákům ukázat to nejlepší z ragby, a to se myslím povedlo. Samozřejmě jsme se snažili, ale tohle je výběr složený opravdu z nejlepších hráčů. Odráží to také fakt, že v českém ragby máme před sebou stále spoustu práce," dodal Voves.

Česko - Barbarians 0:71 (0:31)

Body: R. Mo’unga 14, R. du Preez 12, M. Nanai 10, K. Smith 10, M. Faddes 10, T. Smith 5, S. Carter 5, S. van der Merwe 5. Rozhodčí: M. Burlet (Belgie). 7300 diváků.

Česko: L. Rapant, O. Kutil, M. Havlíček, M. Němeček, R. Voves, V. Hruška, V. Mára, V. Havel, M. Šimák, V. Jursík, K. Berounský, J. Pantůček, J. Rohlík, J. Žalud, J. Schlanger - H. Dřímal, E. Caldaroni, J. Olbrich, M. Charvát, P. Čížek, M. Kovář, V. Pailodze, P. Elis.

Barbarians: S. van der Merwe, A. Ready, T. Smith, D. Tuohy, M. Muller, S. Carter, K. Smith, R. Ackerman, N. Strizaker, R. Mo’unga, M. Nanai, R. du Preez, M. Faddes, L. Moharan, C. Blommetijies - A. van der Merwe, R. Goodes, B. Franks, M. Fatialofa, B. Shields, A. Ellis, J. Taufua, R. Buckman.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články