Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Senzace se nekonala. Futsalisté schytali od Španělů výprask a na ME končí

Antverpy – Do zápasu vstupovali s jasným vědomím, že pokud chtějí postoupit do čtvrtfinále, musí proti Španělsku poprvé v historii bodovat. Českým futsalistům se však na senzaci dosáhnout nepodařilo. S největším favoritem turnaje prohráli 1:8 a na evropském šampionátu podobně jako před dvěma roky končí v základní skupině.

Futsalová reprezentace
zdroj: ČT autor: Michal Pavlík

Španělé byli podle očekávání od prvních minut jasně lepším týmem a českému výběru skoro nepůjčovali míč. Dlouho se však nemohli prosadit. Až v sedmé minutě po přesném pasu Torrase zamířil přesně Fernandao. Češi mohli vzápětí srovnat, když sám na branku postupoval Rešetár, ale nedal.

Svěřenci Tomáše Neumanna na nepříznivý výkon zkoušeli reagovat hrou v pěti, ale ani tak si nedokázali nic vytvořit a v závěru poločasu inkasovali podruhé. Belej ve vápně sestřelil Lozana, který se následně chopil pokutového kopu a nedal Gerčákovi, který český tým několikrát výborně podržel, šanci.

"Strašně mě mrzí ta penalta. Hlavně se nechci vymlouvat na rozhodčí, ale připadalo mi, že to nebylo úplně fér. Myslím, že Španělé nemají zapotřebí, aby jim proti České republice pomáhali rozhodčí," řekl trenér Neumann.

Druhá část se již změnila ve španělskou exhibici. Češi sice neustále zkoušeli hrát power play, ale nedařilo se jim, a Španělé jejich chyby dokázali trestat. Během úvodních pěti minut se podruhé v utkání trefil Fernandao a na 4:1 zvýšil Ortiz. Na jeho branku sice zareagoval Belej, který šikovně tečoval Fričovu střelu, ale ani tento gól Čechům nepomohl.

V závěrečné desetiminutovce již totiž pálili do černého pouze hráči z Pyrenejského poloostrova. Nejprve se trefil José Ruiz, poté po chybě Slámy propálil Gerčáka Raúl Campos. Na konci přidal druhou branku Lozano, který dorazil do prázdné branky míč odražený od tyče, a debakl dokonal po rychlém brejku a narážečce s Lozanem Pola.

Vítěz posledních čtyř kontinentálních šampionátů tak porazil české futsalisty i ve třináctém vzájemném zápase v historii.

"Pokud chceme uspět proti takovému soupeři, jako je Španělsko, musíme proměňovat šance. V první půli jsme jich měli čtyři až šest a nějakou jsme mohli proměnit. Samozřejmě Španělé tohle umí potrestat. Zápas jsme odehráli se vztyčenou hlavou, kluci to odjezdili. To, že to bylo 1:8, se nedá nic dělat. Pak to chvilkami byla bezmoc, kdy už jsme dělali zbytečné chyby," uvedl Neumann.

"Mohli jsme zalézt a mohlo to skončit třeba 1:4, ale my bychom tím ničeho nedocílili. Španělé by drželi balon a nepůjčili nám ho. Takhle jsme se snažili do poslední minuty hrát. Asi dostaneme naloženo od lidí, ale myslím, že tohle je jediná cesta, jak se něco naučit," řekl obránce David Frič.

ČR - Španělsko 1:8 (0:2)

Branky: 26. Belej - 7. a 23. Fernandao, 20. z pen. a 37. Lozano, 25. Ortiz, 33. Ruiz, 35. Campos, 38. Pola.

Sestava ČR: Gerčák - Cupák, Frič, Rešetár, Slováček - Žďánský, Novotný, Oliva, R. Mareš, Kovács, Rodek, Seidler, Sláma, Belej. Trenér: Neumann.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články