Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Horáková zvažuje po finále konec kariéry, USK posílí Veselá

Brno - Nejlepší basketbalistka Evropy za rok 2010 Hana Horáková, která v září oslaví 34. narozeniny, chce ukončit hráčskou kariéru. Bývalá kapitánka reprezentace to řekla po čtvrtečním ligovém finále, v němž její IMOS Brno prohrál po prodloužení a skončil tak v boji o titul druhý. Naopak pražské USK bude v příští sezoně obhajovat mistrovský titul i s reprezentantkou Janou Veselou, která po konci v turecké Antalyi souhlasila s roční smlouvou.

S trenérem Brňanek Janem Bobrovským na téma konec kariéry Horáková diskutovala v průběhu sezony. "Po finále jsem s ní ještě nemluvil. Předtím mi ale řekla, že už nechce hrát Evropskou ligu. Ale ještě by případně hrála domácí nejvyšší soutěž," uvedl Bobrovský.

"Chci už skončit," řekla po skončení posledního finálového duelu Horáková. Nakolik její rozhodnutí ovládly emoce po zápase, který kvůli pěti osobním chybám nedohrála, zřejmě ukáže až nejbližší čas.

Horáková získala s Brnem deset mistrovských titulů a vyhrála Evropskou ligu v roce 2006. S reprezentací hrála na třech olympijských hrách a byla i členkou týmu, který získal titul mistryň Evropy. V roce 2010 dovedla národní tým ke stříbru na domácím mistrovství světa. Ještě loni také startovala na OH v Londýně, účast na nadcházejícím ME v červnu ve Francii už odmítla.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy čtvrtého finále BK Brno - USK Praha

Bobrovský zatím nemá jasno o složení týmu v příští sezoně. Na odchodu do WNBA je střelecká opora Farhiya Abdiová, kterou draftoval tým Los Angeles Sparks. "Některé hráčky chtějí do zahraničí, jiné chtějí zkusit něco jiného. Bude také hodně záležet na financích a na postoji města," poznamenal Bobrovský.

USK posílí Jana Veselá, většina současných opor zůstává

Devětadvacetiletá Veselá je od roku 2003 základním kamenem národního týmu a podílela se i na zisku zlata na mistrovství Evropy. Do Prahy, kde s basketbalem začínala, se vrací po deseti letech. Tým USK naopak opouští Renata Zrůstová a také francouzská rozehrávačka Anaël Lardyová. "My ji oslovili, ale chce se vrátit do Francie," řekl manažer USK Marek Kučera. Posléze rovněž dodal, že klub neopustí hráčky Elhotová, Burgrová, Vaughnová ani Vítečková.

Manažer bude v příštím týdnu s trenérkou Hejkovou vyhodnocovat právě skončenou sezonu a rozhodnou, které z dalších hráček kádru znovu osloví. "Zároveň zahájíme intenzivní jednání o posilách. Rádi bychom do kádru přivedli ještě nějakou českou hráčku," dodal Kučera. Trenérka Hejková bere při posilování jako klíčové získat tvořivou rozehrávačku, která by mohla sekundovat Jeleně Škerovičové.

Natálie Hejková:

"Potřebujeme ještě jednu šikovnou rozehrávačku, protože hrát jen s jednou tvořivou hráčkou je složité, což se v sezoně ukázalo. Jinak je dobře, že zůstane Kia, která potvrdila svou sílu a pod košem je pilířem. A také chceme udržet českou tvář týmu. Jen po holkách budu chtít, aby měly lepší výkonnost."

Hejková už v závěru sezony prodloužila smlouvu o rok. "Ani jsem neuvažovala, že bych šla jinam, protože tu mám rozdělanou práci a chci pomoci splnit cíl konečně se dostat přes play-off Euroligy na závěrečný turnaj," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články