Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bartoň doufal v euroligové angažmá, teď chce pomoci USK

Praha - Basketbalová Mattoni NBL zažívá další velký návrat. První zápas za pražské USK odehrál Luboš Bartoň a hned svému týmu pomohl dvaceti body k výhře nad Ostravou. Z euroligového šampiona se tak ve dvaatřiceti letech stal "vysokoškolák". "Doufal jsem v nějaké dobré angažmá třeba i v euroligovém týmu, ale neklaplo to," řekl Bartoň, podle nějž má v současné ekonomické krizi peníze jen pár evropských týmů a "fleky" v nich jsou zadané.

Naposledy působil ve španělské Fuenlabradě. Velké sportovní arény a frenetické publikum teď vyměnil za komornější prostředí haly na Folimance. "Kdyby mi někdo řekl, že ve dvaatřiceti budu hrát za USK, asi bych mu nevěřil," přiznává Bartoň.

"První popud přišel od (člena představenstva USK) Zdeňka Břízy, který má zájem na tom, abych neseděl doma a nečekal zbytečně třeba půl roku, ale abych hrál. Z českých týmů jsem kontaktoval také Nymburk a hlavně Děčín, kde si mě bohužel nemohli dovolit jak z finančních důvodů, tak kvůli současnému napětí mezi klubem a hráči," přiznal Bartoň, který před svým odchodem do USA v roce 1998 pomohl severočeskému klubu vybojovat ligový bronz.

"Doufal jsem v nějaké dobré angažmá třeba i v euroligovém týmu, ale neklaplo to. Jedním z důvodů byla ekonomická krize, která je nejen ve Španělsku, ale i jinde v Evropě. Peníze má jen pár týmů a fleky v nich jsou zřejmě zadané," říká ostřílený borec, jenž se v USK domluvil na smlouvě do konce sezony, v případě lepší nabídky však může odejít.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Lubošem Bartoněm po návratu do Česka

"Potřebuju hrát. Určitě to neberu tak, že bych se tady měl zabíjet. Myslím, že kvalitu mám, a je jedno, jestli hraju krajský přebor, první španělskou ligu nebo NBA. Člověk musí hrát to, co může, naplno," vysvětluje Bartoň, který vyplnil měsíce čekání na nové spoluhráče tréninkem s barcelonským béčkem.

Svou sílu ukázal hned při své premiéře v dresu USK. Jeho první střelecký pokus skončil košem za tři body, Ostravě dal ještě další dvě trojky a s dvaceti body se stal nejlepším střelcem zápasu.

"Je to už patnáct let, kdy jsem naposledy hrál českou ligu. Přijde mi to jako jiné století. Člověk si to ani nemůže spojit. Času i basketu uběhlo hodně a soutěž se změnila," říká Bartoň, který doufá, že se co nejdříve dostane do herní pohody a napomůže ke zlepšení výkonů celého týmu.

Bartoň odešel v roce 1998 z Děčína do USA na univerzitu ve Valparaisu, zahrát si NBA se mu však nepodařilo. Po návratu do Evropy hrál v italské Boloni a zažil úspěšná angažmá v Katalánsku. Kromě triumfu v Eurolize s Barcelonou má Bartoň na kontě také vítězství v ULEB Cupu i EuroCupu v dresu Badalony. Patří k oporám české reprezentace, které pomohl k účasti na mistrovství Evropy 2013 ve Slovinsku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články