Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Basketbalisté v přípravě zatím stoprocentní, porazili Slováky

Chomutov - Čeští basketbalisté vstoupili do turnaje v Chomutově výhrou 77:71 nad Slovenskem. V přípravě na kvalifikaci o mistrovství Evropy tak zůstávají stoprocentně úspěšní, když předtím vyhráli všechny tři duely na turnaji v Estonsku. Do hry už se zapojil i Tomáš Satoranský, který se k reprezentaci připojil po letní lize NBA. Na turnaji se Češi utkají ještě ve středu s Nizozemskem a ve čtvrtek s Bulharskem.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČT24

"Ještě tam bylo vidět, že nám stále chybí souhra, jelikož se někteří hráči připojili později. I proto jsem chtěl dát hodně času Satoranskému. Celkově bych ale řekl, že jsme derby proti silnému soupeři, který naši hru zná, zahráli dobře. I když chyby tam stále byly," zhodnotil utkání trenér Pavel Budínský.

Čeští hráči se od začátku prezentovali agresivní vysunutou obranou, která byla základem rychlé šňůry 9:0 a vedení o deset bodů (15:5). Jenže pak se začalo Slovensku dařit při střelbě z dálky a dvě slepené trojky přispěly ke snížení na dva body.

Naopak Čechům střelba z dálky tolik nevycházela, a tak další únik nepřicházel. Když se k tomu přidaly i zbytečné chyby a ztráty, Slovensku se povedlo odskočit na pět bodů. Presing po celém hřišti však vedl k lehce získaným míčům a k poločasové remíze 35:35.

Za výhrou Čechy nasměroval úvod druhé půle, do které nastoupili znovu s aktivní obranou, která nutila Slováky k individuálním akcím či střelám z dálky. Naopak domácím se dařily kombinace i rychlé protiútoky, do kterých se zapojovali i pivoti. Tým navíc nažhavily i efektní smeče Balvína a Satoranského.

Češi díky tomu utekli na deset bodů a svůj náskok už nepustili. A to i přesto, že se v poslední čtvrtině Slovensko rozstřílelo za tři body a přiblížilo se na jediný bod. Pak však dal dva důležité koše Jelínek, jenž se do té doby při střelbě trápil. A když znovu dal minutu a půl před koncem trojku na 75:66, bylo o vítězi rozhodnuto.

"Dařila se nám ta agresivní obrana, díky které jsme udělali minibodové šňůry. Řekli jsme si, že naše hra bude vycházet právě z dobré obrany a rychlého přechodu do útoku, a těší mě, že v určité sestavě se nám to dařilo. To je pozitivní směrem ke kvalifikaci," dodal Budínský, který po utkání vyrazil s týmem sledovat ženskou reprezentaci ve čtvrtfinále olympijských her s Francií.

Jelínek byl nakonec s 16 body nejlepším českým střelcem, o bod méně dal Satoranský, který zaznamenal i šest asistencí. Hodně vidět byl také Balvín, jenž k osmi bodům přidal deset doskoků.

ČR - Slovensko 77:71 (19:15, 35:35, 58:50)

Nejvíce bodů: Jelínek 16, Satoranský 15, Balvín, Pumprla, Welsch a Bartoň po 8 - Baťka 17, Nuber a Gavel po 10. Fauly: 15:23. Trestné hody: 23/19 - 11/7. Trojky: 4:10.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články