Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Basketbalista Jordan se soudí o své jméno

Peking/ Washington - Čínská firma Čchiao-tan využila jméno basketbalové legendy Michaela Jordana a ten ji teď kvůli tomu žaluje. Společnost používá čínský přepis Jordanova jména i jeho číslo 23, se kterým hrál v NBA za Chicago Bulls. Basketbal patří mezi nejoblíbenější čínské sporty a firma toho chce využít

Micheal Jordan
zdroj: ČT24

Basketbalová legenda Michael Jordan zaměstnává právníky na obou stranách Pacifiku. Nelíbí se mu praktiky čínského výrobce sportovního oblečení. "Je to něco, co vlastním jen já. Je to opravdu k naštvání, když vidíte společnost, která si postaví byznys na užití čínské podoby mého jména bez mého povolení. Nejde mi o peníze, ale jde o princip a ochranu mého jména," vysvětluje Jordan.

Daniel Köppl, šéfredaktor Marketing & Media: "Je patrné, že se daná firma pokusila využít jména Michaela Jordana, na druhou stranu název je natolik odlišný, že si myslím, že nebylo narušeno nějaké obchodní právo pana Jordana."

Po celé Číně funguje přes 5 tisíc poboček této firmy. Ročně vydělá 500 milionů dolarů. Před dvěma lety se dokonce stala oficiálním partnerem Mezinárodní basketbalové federace. "Nemyslím si, že firma poškozuje Michaela Jordana. Jejich logo i jméno je odlišné od loga Jordana," svěřil se svým názorem basketbalový fanoušek Šen Čeng-Jü. "Byl jsem docela v šoku. Mám pocit, že logo Jordan  je odlišné od toho Qiaodan. Nemůžu pochopit, v čem porušují jeho práva," hájí firmu další fanoušek Čching-Ťien.

Mluvčí společnosti Čchiao-tan Sports se k případu nechtěla vyjadřovat, protože prý ještě nemá potřebné informace od právního oddělení. "Nemám jinou možnost, než se obrátit na soud. Všichni sportovci by udělali totéž. Chci chránit své jméno, svou identitu a čínské spotřebitele," uzavírá Jordan.

Podobný problém se svým jménem by mohl mít v Číně i Jeremy Lin, vycházející hvězda NBA. Jméno tohoto amerického rodáka s asijskými kořeny si totiž v čínské provincii Ťiang-su  zaregistrovala neznámá žena.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články