Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Basketbalistky potěšily v nemocnici malé pacienty

Praha - Při příležitosti Mezinárodního dne dětí se i česká reprezentace basketbalistek rozhodla vykouzlit úsměvy na tvářích nemocných dětí. Tři hráčky národního týmu společně s asistentem trenéra Ivanem Benešem zavítaly na Kliniku dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a na chvíli přišly také na jiné myšlenky během své přípravy na blížící se evropský šampionát. Svěřenkyně trenéra Lubora Blažka sehrají zítra přátelské utkání s mistryněmi Evropy z Francie. Přímý přenos vysílá od 18 hodin ČT4.

"A jakou máš nejradši zmrzlinu ty?" odzbrojila zaskočenou basketbalovou reprezentantku Veroniku Bortelovou jedna z malých pacientek. "Vždycky je super, když vidíme, že jsme někomu udělaly radost svojí návštěvou," řekla Jana Veselá, která je ze španělské Valencie, jejíž barvy na klubové scéně hájí, na podobné charitativní akce zvyklá. "Chodíme do nemocnice pokaždé v lednu po Vánocích na Tři krále. Když se ale třeba dostaneme na onkologické oddělení, kde s dětmi třeba ani nemůžeme přijít do přímého kontaktu, tak to je dost smutné," popisovala Veselá.

Dnes ale jí, stejně jako Bortelové a Darině Johnové, většinou na tvářích hrály úsměvy. Ocitly se na běžném oddělení, kde děti netrpí vážnými nemocemi a většinou brzy zamíří domů. Basketbalistky obešly asi deset pokojů, dětem rozdaly dárky a také podepsané knihy, které mapují jejich cestu za stříbrem na domácím mistrovství světa.

Také se s dětmi pouštěly do bezprostředních diskusí, které většinou zahajoval Jiří Zídek, první český hráč v zámořské NBA a v současné době také místopředseda České basketbalové federace. Poté, co všechny rozesmál dotaz na oblíbenou zmrzlinu Bortelové, další děti vyzvídaly, kolik měří nejvyšší a nejmenší hráčka v reprezentaci. "Kdo je nejmenší, to vím opět naprosto přesně," žertovala rozehrávačka Bortelová, která je se 169 centimetry reprezentantkou s nejmenším vzrůstem, zatímco nejvyšší pivotka Petra Kulichová má bez dvou centimetrů dva metry.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články