Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Basketbalistky USK vedou ve finále nad Brnem už 2:0

Praha - Basketbalistky USK Praha zvítězily i ve druhém utkání finále ligy žen nad tradičním rivalem Friscem Brno. Po dnešní domácí výhře 85:70 již mohou v sobotu slavit pátý český titul. Obhájkyně titulu Brňanky po úvodní domácí porážce potřebovaly v Praze vyhrát, nervóznější však byly v úvodu domácí hráčky. Ztrácely zbytečně míče a míjely lehké střely. Brno se tak už po pěti minutách ujalo desetibodového vedení.

Vysokoškolačky se s blížícím se koncem první čtvrtiny probraly a postupně začaly manko dohánět. Rázem přibylo na palubovce nervozity, především brněnská lavička si neustále stěžovala na výkon sudího. Výsledkem byla technická chyba, která odstartovala definitivní obrat. Po čtvrthodině hry se domácí hráčky poprvé ujaly vedení 36:35, když předvedly sérii 17:6, na níž měla jedenácti body hlavní zásluhu bývala opora Brna Vítečková.

"Jsem moc rád, že jsme se z toho úvodu vzpamatovali. Nic se nám nedařilo a hráli jsme hrozně na náhodu," přiznal trenér USK Lubor Blažek. "Pak jsme zabojovali a do poločasu to dotáhli. Po změně stran jsme už odehráli dobrý zápas," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání ZVVZ USK Praha - Frisco Sika Brno

Brno sice znovu táhly skvěle hrající Eldebrinková, autorka 29 bodů, a Fordová, ale vysokoškolačky už vedení nepustily. K Vítěčkové a Milton-Jonesové, která byla s 27 body nejlepší střelkyní domácích, se totiž postupně přidaly i rozehrávačky Whalenová s Bartoňovou.

Do poslední čtvrtiny tak šlo USK s vedením o osm bodů a to postupně hrozivě narůstalo. Tři minuty před koncem to po dvou trojkách Elhotové bylo již o 23 bodů a Brno nemělo síly ani čas s výsledkem něco udělat. USK tak po dvou zápasech vede v sérii na tři vítězství už 2:0 a rozhodnout může už v sobotu v Brně. "Ale takhle to nebereme. Už se stalo, že jeden tým vedl 2:0 a stejně nakonec prohrál. To je pro nás varování," připomněl Blažek vývoj finále z roku 2009, kdy Brno vyhrálo oba úvodní duely, ale USK poté třemi výhrami finále otočilo a slavilo zisk titulu.

ZVVZ USK Praha - Frisco Sika Brno 85:70 (21:24, 44:43, 63:55)

Nejvíce bodů: Miltonová-Jonesová 27, Vítečková a Whalenová po 15, Bartoňová 12, Elhotová 10 - Eldebrinková 29, Fordová 16, Halvarssonová a Škerovičová po 10. Trestné hody: 19/13 - 18/11. Fauly: 21:14. Pět chyb: 34. Kulichová, Vajdová (obě USK). Technická chyba: 15. lavička Brna. Trojky: 4:3. Diváci: 900. Stav série: 2:0.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články