Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Volejbalistky Prostějova zdolaly v Lize mistryň Baku

Prostějov - Až čtvrtý mečbol rozhodl po obrovské bitvě v tie-breaku o vítězství prostějovských volejbalistek v úvodním utkání play-off Ligy mistryň nad favorizovaným týmem Rabita Baku 3:2. Před oslavným tanečkem ale Hanačky musely odvrátit stejný počet mečbolů. Zápas trval 129 minut a nabídl nesmírné drama se šťastným koncem pro Prostějov. Ten zažil ve vyřazovací části Ligy mistryň historickou výhru, odveta je na programu za týden v Ázerbájdžánu. Pokud vyhraje Baku, rozhodne o postupujícím hned následný zlatý set jen do 15 bodů.

Hráčky Prostějova vstoupily do utkání slibně. Do soupeřek se pustily bez respektu, byly důrazné v útoku a také se blýskly několika bloky. Do stavu 14:14 si udržovaly až dvoubodový náskok, pak ale režii převzalo Baku. Při podání bývalé prostějovské hráčky Američanky Glassové uhrály hostující hráčky čtyři body v řadě a před koncovkou se dostaly na koně. "Měli jsme v tuto chvíli problémy s příjmem podání. Také jsme se začali snažit zbytečně o ulívky místo razantního útoku. Jakmile jsme vrátili soupeřkám lehký míč, tak následoval tvrdý útok, který jsme jen těžko zastavovali," podotkl Čada.

Hlavními tahounkami Baku byly smečařky Starovičová s Mammadovovou a také zkušená nahrávačka Žukovová, kterou trenér Brdjovič poslal na hřiště až v polovině setu místo nevýrazné Bulharky Nenovové. Prostějov se dostal v závěru úvodního setu do útlumu, v němž pokračoval i v úvodu druhého dějství. Náskok 5:3 hanácký tým ztratil šňůrou pěti bodů opět při podání Glassové. Trenér Miroslav Čada se pak odhodlal k dvojstřídání nahrávačky Kubínové s brazilskou smečařkou Soaresovou za zkušené Novákovou a Izraelku Velikou.

Miroslav Čada:

"Vítězství je nesmírně cenné a zasloužil se o něj celý tým. Hlavně bylo obdivuhodné, jak hráčky zvládly vypjatou koncovku a bojovaly o každý míč. Odveta bude hodně těžká, ale bez šancí na úspěch nejsme."

Tah mu vyšel dokonale. Kubínová zpřesnila útočné kombinace a zejména výbornou spoluprací výrazně pozvedla výkon německé smečařky Ssuschkeové. Vedle toho se blýskly přesným zakončením Soaresová, Lipicerová a Tomašeková. "Podařilo se nám otočit průběh zápasu. Kubínová si velmi dobře rozuměla se Ssuschkeovou. Soupeřky tuto dvojici jen s obtížemi zastavovaly. Byl to jeden z rozhodujících signálů ke zvratu," označil prostějovský kouč důležitý moment zápasu.

Prostějov rázem nejen otočil průběh, ale dostal se do herní pohody. Naopak kouč Baku zoufale míchal se sestavou, z rytmu postupně vypadly všechny opory ázerbájdžánského týmu. Hanačky proto dotáhly do zdárných konců tuhou bitvu jak v druhém, tak i v třetím setu. Také ve čtvrtém setu české mistryně diktovaly dlouho tempo, srovnaly dokonce na 22:22, ale koncovku zvládly lépe hostující volejbalistky. "Škoda že jsme se v závěru setu dopustili několika nevynucených chyb. A poněkud jsme polevili v předcházejícím tempu," tvrdil Čada.

V tie-breaku Prostějov držel dlouho taktovku ve svých rukou, vedl už 12:9, jenže soupeřky pěti body výsledek otočily. Za stavu 12:12 ještě Čada vrátil do hry krátce Novákovou a Velikou, ovšem Baku mělo za stavu 14:12 dva mečboly a domácí kouč se vrátil k osvědčené sestavě. Skóre se v závěrečném dramatu přelévalo na obě strany a vítězství 21:19 nakonec vydřely nesmírně bojovně naladěné domácí hráčky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články