Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Finové mají v kádru pro florbalové MS čtrnáct mistrů světa

Helsinky - Florbalisté Finska půjdou na domácím mistrovství světa v Helsinkách, které startuje zítra, za obhajobou titulu s čtrnácti šampiony z Prahy z roku 2008. Naopak jejich rivalové Švédové, kteří na minulém světovém šampionátu po šesti triumfech poprvé poznali přemožitele, pokračují v obměně kádru a zařadili do nominace hned devět nováčků na MS. Finský trenér Petteri Nykki vybral do dvacetičlenného kádru jen čtyři debutanty na velké mezinárodní akci - Tima Toivonena, Miku Moilanena, Oscara Hänninena a Henriho Johanssona. Tatu Väänenen má bronz z roku 2004 a stříbro z roku 2006, Markus Böllström byl jen na turnaji před čtyřmi roky ve Stockholmu.

Nykki ale vsadil z většiny na výběr, s kterým prolomil v Česku prokletí finálových bitev se Švédskem. Další zlato si budou chtít pověsit na krk brankáři Henri Toivoniemi a Jani Naumanen, obránci Jouni Vehkaoja, Juha Kivilehto, Esa Jussila, Mika Savolainen a útočníci Mikko a Mika Kohonenovi, Rickie Hyvärinen, Harri Forsten, Jani Kukkola, Michael Järvi, Lassi Vänttinen a Tero Tiitu.

Švédové už měli v Praze a v Ostravě tým s devíti nováčky na mistrovství světa. Teď mají stejný počet debutantů - gólmany Viktora Klinstena, Patrika Janssona, obránce Jimmyho Lindbloma, Rasmuse Sundstedta a útočníky Jima Canestama, Joela Kanebjörka, Kima Nilssona, Johana Samuelssona a Henrika Stenberga.

Loni skončila s florbalem legenda Niklas Jihde, jemuž v Praze nevyšel útok na rekordní šestý titul. Celkem mají Švédové v mužstvu šest hráčů, kteří získali některý z jejich šesti titulů. Z nich obránci Mathias Larsson, Peter Fischerström a útočník Daniel Calebsson mají tři zlata z let 2002, 2004 a 2006.

Rekordmany se stanou Norové Raymond Evensen a Willy Fauskanger, kteří se představí i na osmém mistrovství světa. O tento primát přišli český útočník Radim Cepek a Fin Vesa Punkari. Cepek, který má primát s 38 odehranými zápasy na světových šampionátech, měl přitom k účasti blízko, ale do konečné nominace trenéra Tomáše Trnavského se nevešel kvůli údajnému špatnému vlivu na mužstvo.



Vedle deseti zástupců české extraligy v českém týmu má tuzemská soutěž zastoupení i v ruském výběru díky obránci Dmitriji Uglanovovi z Liberce. Nejstarším hráčem turnaje bude čtyřicetiletý Lotyš Dailis Skudritis. Nejmladší je gólman Singapuru Nur Rasyiman Andi Satria, který v září oslavil osmnácté narozeniny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články