Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Další stříbro pro Česko, vybojovala ho chodkyně Drahotová

Anežka Drahotová dokázala rozšířit doposud skromnou českou medailovou sbírku, když si v závodě na 20 km došla pro stříbro a ještě tak vylepšia svou bronzovou pozici z posledního kontinentálního šampionátu. Česká chodkyně nestačila pouze na španělskou závodnici Máriu Perezovou, která navázala na triumf svého reprezentačního kolegy Álvaro Martína v klání mužů. 

Nejlepší trio chodkyň z berlínského šampionátu
zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Start závodu žen byl kvůli úniku plynu téměř o dvě hodiny odložen. Chodkyně tak musely v závěrečné přípravě improvizovat a na kilometrový okruh vyrazily nezvykle společně s muži. "Byl to trochu šok. Vstávala jsem docela brzo a počítala s tím, že půjdeme rovnou na start. Pak jsem byla ráda, že určili hodinu do startu a že s tím můžu počítat. Že se nemusím dál rozcvičovat. Nemyslím si, že by to ovlivnilo závod, ta atmosféra byla opravdu neuvěřitelná," popisovala Drahotová.

Drahotovou komplikace nijak nepoznamenaly, na trati udávala tempo, a dokonce několikrát vedla. Po bronzu, který získala jako devatenáctiletá v roce 2014 v Curychu, vystoupala ještě o jeden stupínek výše.

Rodačka z Rumburku v této sezoně definitivně překonala vleklé zdravotní problémy a květnový čas z Číny 1:28:40 ji zařadil mezi favoritky. Jedna velká soupeřka jí navíc odpadla ještě před startem, když Španělka Júlia Takácsová dala přednost padesátce, kde získala bronz.

Česká chodkyně, nejvyšší v celém třicetičlenném poli, od začátku diktovala tempo. Už na pátém kilometru se pokusila o trhák, ale pronásledovatelky ji rychle dostihly. Po ní se hlavní skupině vzdálila Živile Vaiciukevičiuteová z Litvy, ale ani její únik neměl dlouhého trvání.

Drahotová znovu vyrazila na dvanáctém kilometru a krok s ní udržela jen Italka Antonella Palmisanová, bronzová z loňského mistrovství světa v Londýně. V okamžiku, kdy muži míjeli chodkyně s náskokem jednoho okruhu, unikla Drahotová i Italce. Další italská favoritka Eleonora Giorgiová po dvou napomínáních výrazně zpomalila.

Pět kilometrů před cílem však zezadu přilétla do té doby nenápadná Španělka María Pérezová, která překonala drobnou krizi a šla do čela. Jejímu tempu ani česká chodkyně neodolala, ale druhé místo před Italkou Palmisanovou bezpečně uhájila. Drahotová v cíli vylepšila svůj letošní nejlepší čas o více než půldruhé minuty na 1:27:03. Pérezová vytvořila nový rekord šampionátu - 1:26:36

Na mužské dvacítce neobhájil evropský titul Miguel Ángel López, ale Španěly to mrzet nemuselo. Brali dvě nejcennější medaile, protože za Martínem přišel Diego García Carrera. Bronz vybojoval Vasilij Mizinov, jediný z ruských chodců, jemuž IAAF monitorující ruský doping umožnila start.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:

Finále:

Muži:

20 km chůze: 1. Martín 1:20:42, 2. García (oba Šp.) 1:20:48, 3. Mizinov (Rus.) 1:20:50, 4. Stano (It.) 1:20:51, 5. Brembach (Něm.) 1:21:25, 6. López (Šp.) 1:21:27

Ženy:

20 km chůze: 1. Pérezová (Šp.) 1:26:36, 2. Drahotová (ČR) 1:27:03, 3. Palmisanová (It.) 1:27:30, 4. Virbalyteová 1:27:59, 5. Vaiciukevičiuteová (obě Lit.) 1:28:07, 6. Garcíaová (Šp.) 1:28:15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články