Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ruska Kanajevová je první moderní gymnastkou, která obhájila zlato

Londýn - Ruska Jevgenija Kanajevová se stala první moderní gymnastkou, která dokázala obhájit olympijský titul ve víceboji. V dnešním finále her v Londýně porazila o 2,4 bodu krajanku Dariu Dmitrijevovou, bronz v těsném souboji vybojovala Běloruska Ljubov Čarkašynová.

Víceboj začal cvičením s obručí, která Kanajevovou zradila v kvalifikaci. Tentokrát však ruská suverénka chybu neudělala a hned po prvním náčiní měla bezmála jednobodový náskok. Dmitrijevovou předčila především v technické obtížnosti, za kterou získala o 0,850 bodu vyšší známku.  

Šestinásobná zlatá medailistka z loňského mistrovství světa tak potvrdila svou dominantní pozici a stejně jako v Pekingu triumfovala i na olympijské scéně. Ze všech sestav jen jednou dostala známku pod 29 bodů, za závěrečné cvičení se stuhou. Tam ji porazila krajanka Dmitrijevová, která se od začátku čtyřboje usadila na druhé pozici a potvrdila double ruských reprezentantek. V devatenácti letech získala první velkou medaili ve víceboji. Dosud se totiž nedokázala prosadit do ruské nominace pro velké závody.  

Z premiérové vícebojařské medaile na světové scéně se radovala také bronzová Čarkašynová, jež o pouhých 125 tisícin bodu předčila třetí ženu loňského mistrovství světa Alju Garajevovou z Ázerbájždánu.  O stupně vítězů bojovala i osmnáctiletá Korejka Son Jon-če, ale zhruba půlbodová penalizace za pád obou kuželů ji odsunula na pátou pozici. Na bronzovou příčku nakonec ztratila 0,225 bodu.

Výsledky - moderní gymnastika:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články