Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Tunisan vyhrál po bronzu z bazénu i plavecký maraton

Londýn - Tunisan Usáma Mellúlí vyhrál závod v dálkovém plavání na 10 km a jako první plavec získal na jedné olympiádě medaili v bazénu i přírodní vodě. Závod, který se stejně jako u žen plaval v jezeře Serpentine proslulého Hyde Parku, byl teprve jeho třetí start v dálkovém plavání.Osmadvacetiletý plavec navázal na týden starý bronz z nejdelší bazénové trati na 1 500 metrů. 

Usáma Mellúlí
zdroj: EPA autor: Hannibal

"Nedokážu to vysvětlit, opravdu ne. Tohle byla asi nejtěžší věc, kterou člověk může zvládnout," radoval se Mellúlí. "Měl jsem problémy s ramenem, loktem, měl jsem virózu. To, co se dnes stalo, byl zázrak, pokud věříte v zázraky," dodal. Oznámil, že uvažuje o konci kariéry. "Přemýšlím o tom. Snad ani není lepší způsob, jak skončit," uvedl.

Usáma Mellúlí: "Nedokážu to vysvětlit, opravdu ne. Tohle byla asi nejtěžší věc, kterou člověk může zvládnout. Měl jsem problémy s ramenem, loktem, měl jsem virus. To, co se dnes stalo, byl zázrak, pokud věříte v zázraky." 

Trať zvládl uplavat v čase 1:49:55,1 a po pekingském triumfu na patnáctistovce si připsal druhé olympijské zlato v kariéře. Druhého Thomase Lurze z Německa porazil o 3,4 vteřiny, třetí místo obsadil s více než pětivteřinovou ztrátou Richard Weinberger z Kanady.

Muži - 10 km: 1. Mellúlí (Tun.) 1:49:55,1, 2. Lurz (Něm.) 1:49:58,5, 3. Weinberger (Kan.) 1:50:00,3, 4. Janniotis (Řec.) 1:50:05,3, 5. Fogg 1:50:37,3, 6. Bolšakov 1:50:40,1, 7. Djatčin (oba Rus.) 1:50:42,8, 8. Waschburger (Něm.) 1:50:44,4.

"Je to nejlepší plavecký univerzál po Michaelu Phelpsovi a Ryanu Lochtem," vysekl Lurz poklonu svému přemožiteli. Mellúlí nicméně přiznal, že oproti běžným závodům na otevřené vodě využil specifické klidné podmínky v Hyde Parku. "Obvykle jsou při závodech vlny a chladná voda. Hlavně ta teplota mě strašila. Ale tady to byla jasná výhoda pro mě, proto jsem se taky rozhodl startovat," prozradil vítěz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy