Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Barbora Špotáková suverénně obhájila zlato

Londýn - Zase zlatá. Česká oštěpařka Barbora Špotáková opět ukázala, kdo je v současnosti královnou této disciplíny a obhájila zlatou medaili nejdelším hodem sezony 69,55 metrů. Špotáková tak po Mirce Knapkové získala druhou zlatou medaili pro Českou republiku na OH v Londýně. Na druhém místě skončila Němka Obergföllová a na třetím její krajanka Stahlová.

Slavící Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Česko tak slaví již osmou medaili na OH v Londýně. Špotáková se do čela dostala už po prvním pokusu, kdy hodila 66,90, a vedení už nepustila. Dokonce si ho ještě pojistila, když její čtvrtý hod dolétl až do vzdálenosti 69,55, což je nejdelší pokus sezony.

Tenhle závod neměl náboj. Ale já jsem se snažila soustředit, protože takové instrukce jsem měla od trenéra. Ale je pravda, že jak se mi v kvalifikaci házelo lehce, tak dnes jsem to páčila hrozným způsobem. Ale jednou jsem to tam pěkně trefila, zaplať pánbůh za to.

Na druhém místě skončila jedna z největších konkurentek Němka Obergföllová, jež na českou oštěpařku ztratila více než čtyři metry, a třetí se umístila další německá závodnice, Linda Stahlová.

Bez medaile tak skončily hned dvě favoritky. Jihoafričanka Viljoenová obsadila čtvrté místo se ztrátou půl metru na medaili a Ruska Abakumovová, jež v Pekingu ztratila zlato až v posledním pokusu, kdy ji přehodila právě Špotáková, se nedostala ani do užšího finále, když po třech nepovedených hodech skončila až desátá.

Oštěpařka si pochvalovala skvělou atmosféru na stadionu. Tu poznamenalo i to, že po skončení mužského závodu na 200 metrů diváci sledovali pouze oštěpařskou soutěž.

Byla tam celá moje rodina, přítel Lukáš. Fanoušci mě tam nalákali málem do pasti, skočila jsem na takovou plachtu a málem jsem propadla. Byl to neskutečný zážitek, když zavíráte stadion a mávají vám jen Češi. To jsem v Pekingu nezažila.

Špotáková si prý londýnské zlato užívá jinak než to z Pekingu.

Když to vyhrajete poprvé, cítíte euforii. Ale podruhé je to daleko více vypracované. Víte, co to obnáší. Musela jsem udělat hodně. Stálo mě to více nervů. Poprvé to jde tak nějak samo. Obhajoba je těžší.

 

Česká reprezentantka tak potvrdila formu z kvalifikace, kterou vyhrála pokusem 66,19.

Svěřenkyně Jana Železného z třetí olympijské účasti vytěžila druhé zlato. Jen při úvodním vystoupení pod pěti kruhy v Aténách neuspěla a vypadla už v kvalifikaci.

Výsledky:

Oštěp: 1. Špotáková (ČR) 69,55, 2. Obergföllová 65,16, 3. Stahlová (obě Něm.) 64,91, 4. Viljoenová (JAR) 64,53, 5. Lu Chuej-chuej (Čína) 63,70, 6. Molitorová (Něm.) 62,89, 7. Ratejová (Slovin.) 61,62, 8. Palameiková (Lot.) 60,73, ...v kvalifikaci 14. Klimešová (ČR) 59,90.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články