Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Bikrosařky do finále nepostoupily

Londýn – Bikrosařky Aneta Hladíková a Romana Labounková do finále bikrosu nepostoupily. Ve třech semifinálových jízdách se ani jedné reprezentantce nepodařilo probojovat mezi čtyři nejlepší, které si zajistily finálovou účast. Hladíková a Labounková obsadily 5., respektive 6. místo. Pro zlato si nakonec dojela Kolumbijka Pajónová. Mužské finále ovládl Maris Stromberg z Nizozemska.

České bikrosařky (ve světle modrém) v olympijském semifinále
zdroj: GettyImages autor: Bryn Lennon

Česká republika měla v ženském závodě hned dvojí zastoupení. Na dráze v olympijském parku se představila Aneta Hladíková a Romana Labounková, která se může pochlubit třetím místem z posledního mistrovství světa. Závodnice ve středu absolvovaly individuální rozjížďky, které určily složení dvou osmičlenných skupin pro semifinále. Finálové brány zůstaly ale pro obě Češky uzavřeny.

Skupina s pořadovým číslem dvě, kde startovaly obě české bikrosařky, byla nabitá hvězdami. Hned tři závodnice - Francouzka Pottierová, Kolumbijka Pajonová a Novozélanďanka Walkerová se mohou pyšnit titulem mistryň světa. V semifinále bikrosařky čekaly tři jízdy a pouze nejlepší čtyři závodnice z každé skupiny postoupily do finále. 

Před rozhodující třetí jízdou stála Aneta Hladíková na startu hned vedle Novozélanďanky. Z rampy vyrazila o kousek pomaleji než její sokyně a před prvním skokem do ní Walkerová strčila. "Měla jsem co dělat, abych to ustála. Po druhém skoku jsem šla skoro k zemi a ještě se mi protočila rukojeť. Už jsem se viděla na zemi, ale zvládla jsem to," řekla Hladíková. Jízdu ale dokončila poslední.

Aneta Hladíková: "Finále bylo hodně blízko. Kdyby se jelo na jednu jízdu, tak by to bylo super, ale i tak jsem si to si tady užila." 

Atak Walkerové za nefér neoznačila. V bikrosu je běžné, že se jezdci strkají a snaží se vyhodit z rytmu. "Kdybych byla v té pozici, tak bych bych to taky zkusila, ale ona má o deset patnáct kilo víc než já. Je mnohem větší a měla tak poměrně výhodu," řekla Hladíková.

Že by si s Labounkovou v jízdě vypomohly, v bikrosu neexistuje. "Každá jede sama za sebe, to je individuální sport," uvedla Hladíková. 

Labounková už po druhé jízdě ztrácela a téměř neměla šanci dostat se mezi čtyři postupující ze semifinále. "Na víc jsem tentokrát neměla," řekla Labounková. Její šance na úspěch výrazně klesly při středeční kvalifikaci. Nejdříve v tréninku spadla a jízdu na čas nezajela ideálně, proto si nemohla v semifinále vybrat na první kolo ideální dráhu. "V první zatáčce jsem byla dobře, ale měla jsem venkovní startovní pozici, takže mě vždy někdo podjel," komentovala propad na zadní pozice. "Pak už musíte mít štěstí, že někdo spadne." 

Finálovou jízdu nakonec vyhrála Kolumbijka Pajónová, před stříbrnou Novozélanďankou Walkerovou a bronzovou Smuldersovou z Nizozemska. Finále mužského bikrosu ovládl Nizozemec Maris Strombergs, který nedal šanci druhému Willoughbyovi z Austrálie ani třetímu Oquendu Zabalovi z Kolumbie.

Výsledky finálových závodů v bikrosu

Muži: 1. Strombergs (Lot.) 37,576, 2. Willoughby (Austr.) -0,353, 3. Oquendo (Kol.) -0,675, 4. Van der Biezen -0,916, 5. Van Gendt (oba Niz.) -7,168, 6. Jiménez (Kol.) -15,801, 7. Fields (USA) -25,457, 8. Phillips (Brit.) -1:34,342.

Ženy: 1. Pajónová (Kol.) 37,706, 2. Walkerová (N. Zél.) -0,427, 3. Smuldersová (Niz.) -0,525, 4. Le Corguilleová (Fr.) -0,770, 5. Buchananová (Austr.) -1,197, 6. Readeová (Brit.) -1,541, 7. Pottierová (Fr.) -1,689, 8. Crainová (USA) -2,580, ...10. Hladíková, 11. Labounková (obě ČR) obě vyřazeny v semifinále.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články