Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Severokorejské obojky

Doslova a do písmene obrovský skandál vyvolalo v olympijském Londýně počínání severokorejské výpravy. Sportovní vyslanci autoritářského režimu Kim Čong-una jsou totiž velmi bedlivě sledováni, aby neopustili výpravu a neemigrovali - a to doslova na každém kroku.

Korejští sportovci
zdroj: ISIFA

To by samo o sobě nebylo nic až tak skandálního, protože poměry v komunistické Koreji jsou obecně známy. Pobouření však vyvolal způsob, jakým se severokorejští funkcionáři snaží zabránit případným dezercím. Podle londýnského listu Nightly Mirror totiž každý severokorejský sportovec dostal na krk speciální obojek, díky němuž má vedení výpravy neustále přehled, kde se daný reprezentant právě nachází. "Je to v podstatě malá vysílačka, která v určitých přesně definovaných intervalech vysílá signál, něco jako GPRS, a díky tomu mají šéfové výpravy zcela dokonalou kontrolu nad pohybem svých svěřenců," uvedl pro londýnský plátek Edward Gains, odborník na moderní komunikační technologie.

Přestože vedení severokorejské olympijské výpravy jakkoliv popírá skutečnost, že by takto monitorovala vlastní sportovce, důkazů, že tomu tak skutečně je, v posledních dnech neustále přibývá. Největší problémy lze zatím registrovat v rámci plaveckých soutěží, které se konají v supermoderním Aqutics Centre v olympijském parku. Již zmiňované elektronické obojky totiž při styku s vodou začínají probíjet. "Cítila jsem velmi výrazné a nepříjemné brnění v rukou a nohou, jako kdyby mnou procházel slabý elektrický impuls. Něco podobného jsem zažila, když jsem trénovala u nás doma v Amazonce a omylem jsem natrefila na elektrického úhoře," stěžovala si například brazilská plavkyně Julia Brandao, která v rozplavbě na 400 m volný způsob startovala hned vedle severokorejské plavkyně Li Ču-ba. Ta se nakonec na rozdíl o Jihoameričanky z rozplavby nekvalifikovala, přičemž jedním z důvodů by mohlo být i to, že její plavecký styl byl hodně křečovitý a plný nekoordinovaných, trhavých pohybů.

Tento případ však rozhodně není ojedinělý. Například v soutěži akvabel muselo být severokorejské družstvo nakonec ze soutěže vyřazeno úplně, protože při nástupu všech asijských sportovkyň do bazénu neustále a opakovaně vypadávaly v celém plaveckém areálu pojistky. Reportéři Nightly Mirror se nakonec spojili s oficiálním tiskovým mluvčím severokorejské olympijské výpravy, který jim na přímý dotaz, jak to s těmi obojky vlastně tedy je, odpověděl následovně: "같은 것도 사실 아니, 우리는 사람 이랑 결혼 중단하고 물어 뜯으면!" Už z této reakce je patrné, že něco pravdy na tom asi bude…

Hlavní zprávy

Nejčtenější články