Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Melich postoupil do finále kladiva, Pospíšilová-Cechlová končí

Londýn - První den atletických soutěží na olympiádě přinesl první radosti i zklamání. Důvod k oslavám má kladivář Lukáš Melich, který v kvalifikaci obsadil deváté místo a postoupil do nedělního finále. Eliška Klučinová vstoupila do sedmiboje osobním rekordem v běhu na 100 metrů překážek a po prvním dni byla na průběžném 27. místě. V kouli se české sedmibojařce ale nadařilo. Svůj den neměl ani běžec Josef Prorok a koulař Antonín Žalský. Oba neprošli kvalifikací. Do finále disku se nepodívá ani Věra Pospíšilová-Cechlová.

Jednatřicetiletý vrhač Dukly Praha Lukáš Melich zakončil v Londýně první kvalifikační skupinu jako osmý a musel čekat na výsledky soupeřů. V druhé části jej ale přehodil pouze jediný z 21 kladivářů, a to Krisztián Pars. Maďarský vicemistr světa také výkonem 79,37 kvalifikaci vyhrál.

Eliška Klučinová zahájila olympijský závod osobním rekordem 14,01 sekundy v běhu na 100 metrů překážek, ve výšce naopak umí víc než dnešních 180 cm, ale výkony ovlivnil déšť. Na kontě měla po dvou disciplínách 1 955 bodů. Pak přišla na řadu koule a běh na 200 metrů. Vrh koulí se české sedmibojařce nevydařil. Klučinové se započítal pouze první pokus, který měl hodnotu 12 metrů a 93 centimetrů, což v přepočtu na body znamenalo pouze 723 bodů. V letošní sezoně ladila Klučinová běhy. Osobní maximum v běhu na 200 metrů si vylepšila v Helsikách, kde zaběhla čas 24.56. V Londýně doběhla do cíle v čase 25.00. Za tento výkon si vysloužila 887 bodů. Eliška Klučinová je po prvním dni olympijské soutěže na 27. místě se ziskem 3 565 bodů. Vede domácí favoritka Jessica Ennisová, která má zatím 4 158 bodů.

Hned v prvních kolech soutěží skončila olympiáda pro koulaře Antonína Žalského a Josefa Proroka v běhu na 400 metrů překážek. Žalský obsadil v kvalifikaci 23. místo výkonem 19,62 metru. Ani Prorok se nepřiblížil k osobnímu maximu a čas 50,33 mu stačil na celkové 35. místo bez šance na semifinále.

Věra Pospíšilová-Cechlová při kvalifikaci
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V kvalifikaci diskařek se nedařilo Věře Pospíšilové-Cechlové. Česká diskařka si zapsala pouze první pokus ze tří možných a na finále to nestačilo. Své náčiní poslala do vzdálenosti 55 metrů a zůstala daleko za branami finále. Pospíšilová-Cechlová měla daleko i své maximum z letošní sezony. To má hodnotu 60 metrů a 94 centimetrů.  

Neuspěla ani sprinterka Kateřina Čechová v rozběhu na 100 metrů. Časem 11,43 sekundy skončila celkově na 37. místě.

Olympijské představení končí i pro skokany do dálky. Štěpán Wagner byl výkonem 750 cm na 30. místě. Finalista z Pekingu Roman Novotný obsadil 38. příčku za 696 cm.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články