Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Ondřej Synek zaútočí na zlato

Londýn - Po třech hladkých vítězstvích v kvalifikačních jízdách na olympijských hrách dnes čeká českého veslaře Ondřeje Synka závod roku. V Etonu bude ve finále skifu obhajovat stříbrnou medaili. Společně s pětinásobným světovým šampionem Mahém Drysdalem z Nového Zélandu je však také hlavním adeptem na zlato. Sám Synek však brzdí optimismus všech českých fanoušků. "Vyhrát budou chtít všichni," uvědomuje si český skifař před závodem, který se odehraje dnes ve 13,30.

Ondřej Synek
zdroj: ČT24

Synek zatím olympijskou soutěží prochází hladce a bez problémů, když ovládl jak rozjížďku, tak i semifinále. Dá se však očekávat, že legendární Drysdale mu bude nepříjemným a zdatným soupeřem. Stačí se podívat na jejich vzájemnou bilanci. Ve Světovém poháru má navrch Synek, když ho ovládl hned šestkrát. Naopak Drysdalovi se spíše daří na Mistrovství světa. To Novozélanďan dokázal vyhrát hned pětkrát. Synek pouze jednou, ale o to speciálnější vítězství to bylo. V roce 2010 totiž vyhrál na Novém Zélandu, na přehradě Karapiro, tedy v domovině svého úhlavního soka.

Na titul olympijského šampióna zatím oba soupeři čekají. Na hrách v Pekingu byl Synek druhý a Novozélanďan třetí. Oba skifaře porazil legendární Nor Tufte. Ten však tentokrát nepostoupil ze semifinále a koruna pro krále skifu je tak volná.

Drysdale bude startovat v dráze hned vedle té Synkovy. "Víc než ten řev lidí mi bude asi vadit jeho hekání," upozornil Synek na zvuky, které Novozélanďan při jízdě vyluzuje. "Občas je to jeho hekání nepříjemné. Asi by koukal, kdybych na něj křikl, ať je ticho," usmíval se Synek. "Někdy mi to nevadí, ale někdy mi to dokáže rozhodit rytmus," prohlásil český veslař.

Synek také počítá s tím, že na finále bude skvělá atmosféra. Desetitisíce fanoušků přišly už na rozjížďky a semifinále.

Ondřej Synek: Je tu víc lidí už na rozjížďky, než kolik tu bylo na finále MS. Neuvěřitelné, nikdy jsem nic takového neviděl. Teď jsem koukal na finále a měl jsem husí kůži. Musím někam zalézt.

Jedním ze spolufavoritů je i domácí Brit Campbell. Toho navíc požene vpřed i mnoho příznivců okolo trati. "Ale rozhodují bicáky a tricáky," uvedl Synek a ukázal svaly na rukách. "A ty já mám v pohodě, krev tam proudí," vykládal rozverně.

Pro Synka hraje i jeden mimosportovní fakt. Krátce poté, co Synek vyhrál titul mistra světa v roce 2010, se mu narodila dcera Alice a nyní čeká Synek dítě druhé, které by se mělo narodit po olympiádě.

Češi v Synkův úspěch neochvějně věří, což se odráží i v jejich návštěvách sázkových kanceláří. Za tipy na medaili Ondřeje Synka v dnešním závodě tak čeští fanoušci zatím utratili skoro čtyři miliony korun. Více se sází jen na úspěch oštěpařky Barbory Špotákové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články