Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Na olympiádě startují atletické soutěže

Londýn - Na olympijském stadionu začaly soutěže v atletických disciplínách, které tradičně přináší největší divácký zájem. Boje o medaile v královně sportu budou trvat až do posledního dne her. Českou republiku bude reprezentovat 31 atletů.

Londýnský Olympijský stadion
zdroj: ČT4

Od roku 1992 přivezli čeští atleti z každé olympiády zlatou medaili, z toho čtyři triumfy se zrodily v oštěpařském sektoru. I letos se největší pozornost fanoušků upírá právě na tuto disciplínu. Mezi největší medailové naděje patří oštěpaři Barbora Špotáková, která bude obhajovat pekingské zlato, a letošní mistr Evropy Vítězslav Veselý. Jejich výkony můžete sledovat 9., respektive 8. srpna.

Již dnes se do olympijských bojů zapojí sprinterka Kateřina Čechová v běhu na 100 metrů, překážkář Josef Prorok, kladivář Lukáš Melich, diskařka Věra Pospíšilová-Cechlová a skokani do dálky Roman Novotný se Štěpánem Wagnerem. Probíhá také první den soutěže sedmibojařek s českou rekordmankou Eliškou Klučinovou. Z koulařské kvalifikace nepostoupil Antonín Žalský.

Dalšími českými želízky v ohni budou v následujících dnech jednadvacetiletý sprinter Pavel Maslák, překážkářky Denisa Rosolová a Zuzana Hejnová nebo výškař Jaroslav Bába. Soutěže desetibojařů se může počtvrté zúčastnit také Roman Šebrle, vítěz aténských her a stříbrný ze Sydney. Sedmatřicetiletý atlet ale bojuje s bolavou patou a jeho start je tedy ohrožen.

Tradičně nejsledovanější disciplínou bude finále mužského sprintu na 100 metrů, v němž se o titul nejrychlejšího muže planety pravděpodobně utkají olympijský vítěz z Pekingu a držitel světového rekordu Jamajčan Usain Bolt s neméně známými tvářemi, krajany Blakem a Powellem, či s americkými sprintery Gatlinem a Gayem. Finále je na programu 5. srpna od 21:50. 

Do atletických soutěží se zapojí celkem 2 000 sportovců, kteří si mezi sebe rozdělí 47 sad medailí. Již dnes budou známi vítězové v prvních dvou disciplínách, vrhu koulí mužů a běhu na 10 000 metrů žen. Poslední atletickou disciplínou na programu her je tradiční mužský maraton.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články