Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Boxerský rozhodčí byl vyloučen z her

Londýn – Vyloučeni z olympiády už nejsou jen sportovci, ale i boxerský rozhodčí. Kvůli kontroverzním výrokům se balí Išangulij Meretnijazov z Turkmenistánu, stejně jako technický delegát Aghadžan Abijev z Ázerbájdžánu. Německý sudí Frank Scharmach byl suspendován na pět dní.

Meretnijazov byl potrestán za kontroverzní verdikt v osmifinále váhy do 56 kg. V něm Japonec Satoši Šimizu poslal ve třetím kole šestkrát k zemi Magomeda Abdulhamidova z Ázerbájdžánu. Rozhodčí nicméně vzhledem k předchozímu náskoku vyhlásili vítězem Abdulhamidova, i když byl zjevně otřesen a z ringu mu museli pomáhat.

Čching Kchuo Wu, Prezident Mezinárodní boxerské asociace (AIBA): "Velmi mě mrzí, že jsme museli učinit taková rozhodnutí. Ale naším hlavním zájmem je ochrana, důvěryhodnost a fair play v soutěžích. Kvůli tomu uděláme cokoliv." 

Japonská výprava podala proti výsledku protest a zhruba po hodinovém projednávání uspěla. Mezinárodní boxerská asociace AIBA uvedla, že rozhodčí měl ázerbájdžánského boxera minimálně třikrát počítat, takže utkání mělo být ukončeno pro naprostou převahu jednoho z borců, což se také dodatečně stalo. "Rozhodčí už je na cestě domů," citovala prohlášení asociace.

"Výsledek mě šokoval. Byl na zemi tolikrát... Proč jsem nevyhrál? Tomu nerozumím," rozčiloval se Šimizu ještě předtím, než se dočkal dodatečného vítězství. "Už v Pekingu jsem nebyl s rozhodováním moc spokojený. Fakt nevím, co s tím mám dělat," dodal Japonec.

Rozčiloval se i Mazahíri

Dohru měl také Scharmachem řízený osmifinálový duel v kategorii do 91 kg. Íránec Alí Mazahíri se po utkání rozčiloval, když byl diskvalifikován po třetím napomínání za držení Kubánce Josého Lardueta. Duel se pro něj přitom vyvíjel dobře, před předčasným koncem v druhém kole vedl o dva body.

"Byl to podvod. Mohl jsem tady klidně získat bronz, kdyby se tohle nestalo," řekl naštvaný Íránec, jenž opustil ring ještě dřív, než byl konečný výsledek oficiálně oznámen. "V předchozích zápasech jsem si přitom vedl dobře. Tohle bylo zmanipulované," dodal. AIBA nicméně uvedla, že k diskvalifikaci po třetím napomínání došlo přesně podle pravidel.

Provinění ázerbájdžánského funkcionáře Abijeva nebylo specifikováno. AIBA pouze uvedla, že několikrát porušil předepsaná pravidla chování. Technický delegát má během turnajů na starost řadu věcí kolem ringu včetně losování, rozhodnutí o ošetření a vybavení. 

Nad kvalitou rozhodování na olympijském turnaji se už pozastavil bývalý britský profesionální mistr světa v těžké váze Lennox Lewis, jenž v Londýně spolukomentuje pro rozhlas. "Nikdy nevíte, kdo vyhraje, dokud nevyhlásí vítěze," postěžoval si Lewis, jenž v Soulu 1988 získal zlato pro Kanadu, kde vyrůstal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články