Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Pracovníci britských letišť chtějí stávkovat den před olympiádou

Londýn - Pohraniční policisti britských letišť vyhlásili na 26. července, tedy pouhý den před začátkem olympijských her v Londýně, jednodenní stávku. Pracovníci se tak snaží o navýšení svých platů a naopak chtějí zabránit škrtům některých pracovních míst. Protest by však mohl zasáhnout příjezdy fanoušků na hry, protože hrozí velké průtahy při pasové kontrole. 

Heathrow
zdroj: BAA

Avizovaná letištní stávka se týká zaměstnanců imigrační služby, zejména pak z řad cizinecké policie. Pokud by svou práci na popud odborů britské cizinecké policie skutečně přerušili, mohlo by to vést mimo jiné k velkým frontám na letišti Heathrow. Olympiáda se uskuteční od 27. července do 12. srpna.

V oddělení pasové kontroly na letištích přitom v poslední době často dochází k tvorbě dlouhých front. Vláda totiž propustila 22 procent pracovníků cizinecké policie. "Ministři o těchto problémech vědí už dlouho, ale rozhodli se, že nebudou jednat," prohlásil tajemník odborů Mark Serwotka.

Stávkovat chtějí i železničáři

Současně se během olympiády ve střední Anglii chystají stávkovat i stovky strojvůdců ve střední Anglii, což může ohrozit dopravu z Londýna i během her. Odborový svaz strojvůdců ASLEF oznámil, že na 450 jeho členů bude stávkovat kvůli sporům o penze.

Strojvůdci společnosti East Midlands Trains by stávkovali od 6. do 8. srpna. Stávka by mohla ochromit provoz mezi Londýnem a městy jako Sheffield, Nottingham a Derby. Společnost East Midlands Trains vyzvala odbory k dalšímu jednání. Pokud by bylo neúspěšné, železniční společnost tvrdí, že udělá vše pro to, aby stávka neohrozila provoz.

Olympijské kruhy
zdroj: ČTK/AP autor: Jae Hong

Doprava je jedním z nejproblematičtějších aspektů her. Na sportovištích prakticky nejsou parkoviště a návštěvníci mají používat veřejnou dopravu, případně chodit pěšky a jezdit na kole. Britská železniční a silniční síť mívá ve špičkách problémy i bez olympiády. Organizátoři vyčlenili na hlavních silničních tazích v Londýně zvláštní pruh pro olympijskou dopravu a na letiště rozmístili dobrovolníky, kteří mají zkrátit fronty.

Zdroj
ČTK, AP, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články