Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Profil sportu: Tenis

Tenis byl součástí olympijských her od jejich obnovení a hned první turnaj psal zajímavé příběhy. Ir John Pius Boland přijel do Atén jako divák, ovšem seznámil se s Řekem Kazdaglisem a ten ho přemluvil, aby se přihlásil do tenisového turnaje. Boland se nejen přihlásil, ale společně s Němcem Traunem vyhrál čtyřhru a ve finále dvouhry porazil právě Kazdaglise. 

Tenis
zdroj: ČTK/AP

Do historie olympijských vítězů a vítězek se zapsala slavná jména, jenže v roce 1924 přešly spory o amatérský nebo profesionální status účastníků únosné meze, a tenis byl z olympijského programu vyřazen.

Vrátil se až v roce 1988 v Soulu – a byl to triumfální návrat. Ženskou soutěž suverénně ovládla světová jednička Steffi Grafová, která už před olympiádou vyhrála všechny čtyři turnaje Grand Slamu a jako jediná v historii získala zlatý Grand Slam.

Pro náš tenis ale bylo větším lákadlem finále mužské dvouhry. Miloslav Mečíř porazil už v semifinále Stefana Edberga, v souboji o zlato si pak ve čtyřech setech poradil s Američanem Mayottem a vybojoval první zlatou olympijskou medaili v historii českého tenisu.

Tenisové turnaje budou zahajovat olympijský program v Londýně a vyvrcholí finálovými zápasy 4. a 5. srpna. Program bude tentokrát bohatší o smíšenou čtyřhru, která se na olympiádě hrála naposledy v roce 1924. Navíc všem tenistům bude důvěrně známé místo hraní turnaje – olympiádu budou hostit legendární wimbledonské trávníky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články