Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Profil sportu: Synchronizované plavání

Synchronizované plavání je jednou z plaveckých disciplín, která se postupem času osvojila jako samostatná disciplína. Známé též jakoumělecké plavání nebo závody akvabel je jedinečnou kombinací tance, plavání a gymnastiky. Název "synchronizované" plavání může být poněkud zavádějící, protože kromě dvojic a družstev soutěží také jednotlivkyně.

Synchronizované plavání
zdroj: ISIFA

Sport vznikl ve dvacátých letech dvacátého století v Kanadě a původně se nazýval vodní balet. Počátkem 30. let se rozšířil do USA. Roku 1933 slavil velký úspěch u diváků na Světové výstavě v Chicagu.

Synchronizované plavání se nejdříve zařadilo do programu mistrovství světa v roce 1973. O rok později se prosadilo i do evropského šampionátu. Jako oficiální olympijská disciplína se synchronizované plavání ustálilo v roce 1984 na olympiádě v Los Angeles.

Soutěží se ve dvou disciplínách, v současnosti jsou to dvojice a osmičlenná družstva. Plavci předvádí připravenou sestavu do zvuků hudby. Sportovci jsou známkovaní na základě několika kritérií včetně choreografie, obtížnosti a provedení. Sestavy mají přesný časový limit a plavci nesmí používat brýle.

V Londýně vystoupí osm států v soutěži družstev, do kterých se kvalifikovaly vítězstvím v různých kontinentálních turnajích a na základě dubnové kvalifikace. České barvy budou hájit dvě plavkyně - Soňa Bernardová a Alžběta Dufková. Dvojice českých plavkyň reprezentovala už na olympiádě v Pekingu, kde skončily osmnácté těsně pod postupovými příčkami.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články