Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Řecku byl slavnostně zapálen olympijský oheň

Athény - Ve starověké Olympii byl zapálen oheň pro olympijské hry v Londýně. Odstartovala tak štafeta s pochodní, která 27. července vyvrcholí zažehnutím ohně na Olympijském stadionu v britské metropoli při zahajovacím ceremoniálu.

Pochodeň zapálila za pomoci zrcadla a slunečních paprsků v dějišti antických her tradičně herečka představující nejvyšší kněžku. Díky jasné obloze tak nebyl potřeba náhradní oheň, jenž byl pro jistotu zažehnut při středeční generálce. Po obřadu převzal pochodeň jako první dálkový plavec Spyros Janniotis. Světový šampion na 10 km je Řek narozený v Británii. Obě země sbližuje uběhnutými metry i svým osudem. I on bude v Londýně bojovat o medaile. "Je to má poslední olympiáda a jsem poloviční Angličan. Tohle je jedinečný okamžik, úplně se chvěju," říká.  

Janniotis byl prvním z řady 490 lidí, kteří ponesou oheň na trase dlouhé 2 900 km Řeckem, než pochodeň 17. května dorazí na Olympijský stadion v Aténách. Pak se vydá do Británie, kde s ní během následujících 70 dnů absolvuje na osm tisíc lidí 12 000 kilometrů. Slavnostní zahájení londýnských her se uskuteční 27. července.

Předtím bude pochodeň cestovat po celé Británii přes velká města i vesnice a kolem nejslavnějších památek, jako jsou Stonehenge nebo Hadriánova zeď. Sveze se také na lodi na jezeře Loch Ness, pojede na sajdkáře na ostrově Man a ve vláčku na velšskou horu Snowdon.

Jacques Rogge, prezident MOV:

"Je to pochodeň přátelství, dokonalosti a respektu, symbol pospolitosti a míru."

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Hany Scharffové

Podle legendy oheň ze světla ukradl Prométheus Diovi a dal ho lidem a je proto již tradičním symbolem naděje. Řekové ale dnešnímu dní nepřikládají kvůli současné politické situaci přílišný význam. "Lidé žijí ve velké krizi nejen ekonomické, ale i krizi společenských a lidských hodnot. I přesto, že je tato událost zajímavá a důležitá, už se jich nemůže dotknout," míní Soňa Dorňáková Stamu.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články