Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 51. Rally Český Krumlov

SESTŘIH: Kazachstán zaskočil českou osmnáctku a slaví historicky první výhru mezi elitou

Závěrečné vystoupení v základní skupině čeští reprezentanti na mistrovství světa do osmnácti let nezvládli. Svěřenci trenéra Davida Čermáka nečekaně prohráli s nováčkem elitní divize Kazachstánem 3:4 po prodloužení a zkomplikovali si tak nasazení pro čtvrtfinále play-off.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko "18" – Kazachstán "18"

Kazachstánci dosáhli na nečekané vítězství, přestože v utkání prohrávali už 0:2. Jenže outsidera nakoplo snížení Romana Bolšedvorského 34 vteřin před koncem první třetiny a nerozhodný stav zařídil pohodlnou dorážkou v přesilové hře Korněj Kornějev na začátku 24. minuty.

Na vedoucí trefu Adama Jecha poté zareagoval v 53. minutě Alexandr Perkin a poslal zápas do prodloužení. V něm Kazachstán završil obrat a zmar českého týmu dokonal nešťastný odraz puku od brusle Tomáše Galvase do vlastní brány po nahození Mstislava Šipilina.

Senzace je tak na světě. Kazachstánci do této doby marně čekali v předchozích devíti zápasech mezi elitou na první bod a rázem si při prvním bodovém zisku připsali cenný skalp. "Strašně špatný výkon, takhle jsme si to vůbec nepředstavovali. To, co jsme si (v minulém utkání) proti Švédsku vyhráli, jsme proti Kazachstánu ztratili," řekl trenér Čermák pro web hokej.cz. "Myslím, že v hlavě jsme nebyli na zápas nachystaní. Když se nedaří, je strašně těžké se do toho dostat. Nám se to prostě nepovedlo," konstatoval Čermák.

Národní tým přitom utkání dobře rozehrál a dostal se do pohodlného náskoku 2:0, o který se postarali Ondřej Kos po přihrávce Petra Sikory a Adam Benák, jenž se dočkal prvního gólu na turnaji. Za stavu 3:2 mohl Adam Titlbach českému týmu vrátit dvoubrankové vedení, ale v dobré pozici netrefil z dorážky odkrytou bránu.

Čeští mladíci si mohli v případě jakékoliv výhry zajistit druhé místo v tabulce a tím i schůdnějšího soupeře pro čtvrtfinále, ale Švédové, kteří mají duel se Švýcary k dobru, je mohou ještě přeskočit při případném tříbodovém vítězství.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Espoo a Vantaa (Finsko):

Česko – Kazachstán 3:4 v prodl. (2:1, 1:1, 0:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 14. O. Kos (Sikora, Kubiesa), 16. Benák (Poletín), 39. Jecho (Titlbach) – 20. Bolšedvorskij (Sagymbajev, Simonov), 24. Kornějev (Sarkenov, Bolšedvorskij), 53. Perkin (Simonov), 65. Šipilin (Čerkasov). Rozhodčí: Gour (Kan.), Wuorenheimo (Fin.) – Davidonis (Lot.), Stalder (Švýc.). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 407.

Sestava ČR: Milota – Zielinski, Fibigr, Mrtka, T. Galvas, A. Král, Hlinský – Jecho, Benák, Titlbach – Kubiesa, Sikora, O. Kos – Daníček, Curran, Drančák – Poletín, Heš, Vaculík – Lisner. Trenér: Čermák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články