Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Češky přestřílely Tre Kronor a v turnaji EHT berou druhé místo

České hokejistky zvládly i poslední zápas v rámci EHT. Díky spolehlivému výkonu nedovolily Švédkám více než dva góly a v turnaji jim patří druhé místo. Češky tak obstály v generálce před dubnovým mistrovstvím světa, které se odehraje v USA, a v součtu všech čtyř turnajů EHT se staly nejlepším týmem. Před početným domácím publikem znovu potvrdily kvalitu českého ženského hokeje.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Švédsko

České hokejistky zakončily EHT na domácí scéně zápasem proti Švédkám. Skóre v sedmé minutě otevřela Emma Forsgrenová střelou nad rameno Blanky Škodové. Třetí branku a celkem pátý bod v turnaji si vyrovnávací trefou zajistila Adéla Šapovalivová, když zkušeně vymíchala švédskou gólmanku Emmu Söderbergovou. Hned vzápětí na ni navázala Michaela Pejzlová, která po přihrávce Denisy Křížové vymetla víko švédské brány.

Díky neúnavnému forčekingu Terezy Vanišové ve druhé třetině zápasu pak dorážkou dostala puk do brány Denisa Křížová, a zvýšila tak náskok českého týmu na 3:1. Několika jistými zákroky podpořila týmový výkon brankářka Blanka Škodová.

Ve třetí třetině se opět měnila číslice na české straně tabule, když se trefila Kateřina Mrázová. Švédky však okamžitě zareagovaly – na rozdíl dvou gólů snížila Sofie Lundinová. Češky ale ještě nevystřílely všechny náboje, a proto mohla krásnou souhru následně znovu zakončit Kateřina Mrázová, díky které Češky Švédkám opět odskočily na rozdíl tří gólů.

Do konce utkání se už stav nezměnil. Zápas sledovalo 3155 diváků a České hokejistky před nimi porazily výběr Švédska poměrem 5:2.

"Musím ocenit hru Švédek, které se neustále snažily a tlačily. Myslím si, že jsme odehrály nejlepší zápas na turnaji. Byl těžký, na konci náročného turnaje, což je ale skvělé. Nejtěžší duely totiž přichází vždy na konci" řekla MacLeodová a ocenila podporu fanoušků v Liberci. "Máme za sebou neuvěřitelný týden a jsem ráda, jak jsme se zde prezentovaly," podotkla bývalá vynikající hokejistka.

Češky dnes hrály čtvrté utkání ve čtvrtém dnu, nakonec se dokázaly vyrovnat i s řadou oslabení včetně jednoho pětiminutového. "Jsem pyšná na holky, jak jsme to zvládly. Švédky hrají hodně fyzický hokej, jsou silné na kotouči. Myslím si, že to byl byl dobrý zápas," řekla Mrázová po čtvrté české výhře nad Švédskem v sezoně.

Hokejistky se teď už budou chystat na dubnové MS, na němž budou obhajovat bronzové medaile. "Turnaj nám ukázal, že když hrajeme náš hokej, dominujeme. A v tom chceme pokračovat," řekla Mrázová a také ocenila fanoušky. "Jsem ráda, že jsme hrály doma a lidi přišli. Moc si toho vážíme. Je vidět, že jdeme nahoru a na mistrovství si určitě pojedeme pro medaili. Chceme obhájit bronz, a když by se povedlo něco více, byly bychom rády," dodala.

Turnaj Euro Hockey Tour žen v Liberci:

Česko – Švédsko 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)

Branky: 45. a 51. Mrázová, 10. Šapovalivová, 11. Pejzlová, 31. Křížová – 7. Forsgrenová, 46. Lundinová.

Finsko – Německo 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články