Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

BLOG: Hadamczikova revoluce na svazu je dokonána

Alois Hadamczik avizoval po nástupu do čela Českého hokeje změny, a těch je zatím opravdu požehnaně. Pomyslnou revoluci ještě dovršil posledním krokem, kdy na pozici generálního manažera nastupuje hned dvojice bývalých reprezentantů Martin Havlát a Marek Židlický.

Když byl Hadamczik zvolen v červnu novým prezidentem Českého hokeje, vyjádřil ambici prosadit změny a zlepšit ekonomickou situaci a fungování svazu.

Podle prvních Hadamczikových informací mohlo na základě stále probíhajícího finančního auditu bývalé vedení Českého hokeje za Tomáše Krále v minulých letech ušetřit každoročně čtyřicet až padesát milionů korun. Zatímco nový šéf svazu plánuje do budoucna v různých sférách (hráčská výstroj, vozový park, sídlo Síně slávy) šetřit a chystá další škrty, začal zároveň naplňovat svá slova i v dalších oblastech.

Pod Hadamczikovým vedením výkonný výbor svazu v srpnu rozhodl, že nadále nebude pokračovat projekt "Dukla" v prvoligových Litoměřicích, jehož posláním bylo podporovat mladé hráče v hokejovém růstu. Po nevalných výsledcích projektu a Hadamczikově předchozí kritice s motivací i v tomto ohledu ušetřit další peníze svazu se tento krok ostatně dal očekávat.

Je nám líto, video expirovalo.
GM reprezentace budou nově Havlát a Židlický

Hnilička zpět na scéně

Z personálního hlediska jsou však nové změny na svazu už poněkud překvapující. A to hlavně z toho pohledu, že sám Hadamczik bezprostředně po vítězné volbě mluvil v tom smyslu, že do vedení svazu nepřijde v obklopení přátel.

"Nepřicházím na svaz, abych někomu vyhrožoval, abych někde hodil granát a řekl, že se musí plno lidí vyměnit. Nepřicházím s kamarády, kteří potřebují pozici. Přicházím se svým jménem a chci, aby to jméno mělo úspěch," prohlásil v červnu.

O čtvrt roku později jsme však svědky jiného příběhu. V polovině září byl nejprve zvolen novým sportovním manažerem reprezentace Milan Hnilička, jenž v minulosti působil u národního týmu ve funkcionářské pozici jako generální manažer a v posledním období byl nejprve vládním zmocněncem pro sport a od srpna 2019 do května 2021 vedl Národní sportovní agenturu. Poté působil na svazu jako poradce generálního sekretáře Martina Urbana.

Hnilička, v minulosti přední český brankář, nastupoval v reprezentaci pod Hadamczikovým vedením v roce 2006 i 2008. V čem bude Hniličkova nová práce sportovního manažera spočívat, zatím nikdo neví.

Staří známí

A po nečekaném konci Petra Nedvěda v roli generálního manažera v rozběhnuté sezoně přišel nový šéf svazu se šalamounským řešením, jak zacelit mezeru v národním týmu. Ačkoli Hadamczik zatím navenek působil jako řádný hospodář, najal na uvolněný post hned dvě nové tváře – a opět jde o aktéry z Hadamczikova blízkého okolí.

Havlát, jenž byl odmlada považován za jednoho z nejvíce talentovaných tuzemských útočníků, začínal v Třinci pod Hadamczikem seniorskou kariéru a znovu se oba sešli i vzhledem k úspěšné hráčské kariéře v NHL až na světovém šampionátu v roce 2011 v Bratislavě, kde Hadamczik dovedl národní tým k bronzu. Nyní se Havlát stává v 41 letech generálním manažerem reprezentace.

Pravou rukou mu bude bývalý dlouholetý reprezentační obránce minulých dvou dekád Židlický, jenž hrál pod Hadamczikem jak na olympiádách v Turíně 2006 a Soči 2014, tak také na mistrovství světa 2007, 2008, 2011 a 2013. Židlický už navíc působil v roli Hadamczikova asistenta v realizačním týmu reprezentace do 18 let v sezoně 2018/2019. Židlický je ke všemu stále také asistentem u reprezentační dvacítky hlavního kouče Radima Rulíka.

Zatímco Havlát se má v nové roli zaměřit na diplomacii v podobě komunikace s kluby NHL, Židlický bude mít na starost sportovní stránku skautování hráčů v zámoří.

A Hadamczikův zatím poslední krok? Dosavadní formát, kdy reprezentační kádr skládal generální manažer na základě komunikace s hlavním trenérem, definitivně končí. Systém se tak po roce mění a vrací se k modelu, kdy je za výběr hráčů zodpovědný hlavní kouč, tedy Kari Jalonen. Hlavní Hadamczikova reforma svazu je tak dovršena.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články