Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Po nárazu s Bělorusy česká osmnáctka zabrala. Rozstřílela 8:2 Švýcary

Ihned napravili zaváhání. Po překvapivé porážce 3:4 s Bělorusy si čeští hokejisté do osmnácti let spravili chuť na mistrovství světa ve švédské Umee vítězstvím 8:2 se Švýcary. Trestali především nedisciplinovanost soupeře. Po dvou brankách vstřelili útočníci Filip Koffer a Martin Lang. První jmenovaný si připsal i asistenci.

Radost českých hokejistů do 18 let na MS
zdroj: Český svaz hokeje autor: Ronald Hansel

"Jsme rádi, že jsme vyhráli. Jsou to důležité body do tabulky a úleva. Bělorusové sice nehrají vůbec špatný hokej, porazili i Finy, ale měli jsme šanci je porazit. Bohužel se to nepovedlo, naštěstí to proti Švýcarsku vyšlo. Doufám, že ještě nějaké zápasy vyhrajeme," řekl český gólman Lukáš Pařík, který po prvním duelu nahradil v brance Bednáře.

Už po 65 sekundách nabídl výběru Aloise Hadamczika početní výhodu Baraganův faul a Koffer z dorážky otevřel skóre. V dalším oslabení při Valenzově pobytu na trestné lavici už si vedli Švýcaři lépe a mohli vyrovnat. Dählerův únik zlikvidoval Pařík.

Ve 13. minutě Češi zvýšili. Barinka nabil zpoza branky Raškovi a Henauer podruhé kapituloval. Při Salzgeberově trestu Švýcaři také odolali, ale po 75 vteřinách druhé části v přesilové hře čtyř proti třem po spolupráci s Hašem zvýšil Lang.

Ve 23. minutě při Bardhově trestu díky Rutarově střele vedli Češi už 4:0. Henauera vystřídal ve švýcarské brance Patenaude. "Puk si dám nad postel, ale že bych měl vitrínku, to fakt ne. Ale prvního gólu v reprezentaci si cením hodně," prohlásil po premiérové trefě bek Rutar.

Po faulech Najmana a Kučeříka dostali Švýcaři možnost hrát v pěti proti třem a Paříkovi sebral čisté konto střelou od modré čáry Rubanik. Další možnost měl ve 32. minutě Zuercher, ale český gólman jeho únik zlikvidoval. Čtyřbrankový náskok vrátil Hadamczikovu týmu 86 sekund před koncem druhé části Rychlovský, který po Kofferově přihrávce v přečíslení zakončil do odkryté branky.

Po 32 vteřinách závěrečného dějství tečoval Lang Přikrylův pokus a bylo to 6:1. Při trestech Švýcara Knaka i Rychlovského se stav nezměnil, ale v 51. minutě využil clony před Paříkem Dähler a snížil. Již za 58 sekund se radovali opět Češi po Najmanově dorážce a debakl Švýcarů završil v 57. minutě Koffer.

"Určitě to pro nás je zadostiučinění. Před zápasem jsme si řekli, že Švýcarsko je soupeř, kterého bychom měli porážet, takže jsme nikdo nic nepodcenil. Měli jsme po prvním utkání menší mítink, udělali jsme pár změn, změnili jsme i přesilovky. Takže jsme rádi, že nám to tam konečně padalo, zápas jsme si užili," vysvětloval dvougólový útočník Lang.

Další zápas ve skupině A čeká český tým v neděli v 15:30 s úřadujícími mistry světa Finy. "S Finy to bude hodně těžké, ale musíme to zvládnout, abychom postoupili z dobrého umístění," dodal Rutar. 

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Örnsköldsviku (Švédsko):

Skupina A:

ČR - Švýcarsko 8:2 (2:0, 3:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 3. Koffer (Myšák, Barinka), 13. Raška (Barinka), 22. Lang (Haš), 23. Rutar (Pšenička), 39. Rychlovský (Koffer), 41. Lang (Přikryl), 52. Najman (Kubíček), 57. Koffer (Najman, Rychlovský) - 25. Rubanik (Chanton, Knak), 51. Dähler. Rozhodčí: Kova (Fin.), Morozov (Rus.) - Badyl (Běl.), Bowles (USA). Vyloučení: 4:7. Využití: 3:1. Diváci: 582.

Sestava ČR: Pařík - Kubíček, Kučeřík, Mlčák, Haš, A. Rutar, Volráb, Žůrek - F. Přikryl, Lang, Mužík - Raška II, Barinka, Myšák - Teplý, Toman, Pšenička - Najman, Koffer, Rychlovský - Peterek. Trenéři: Alois Hadamczik, Radek Bělohlav a Marek Židlický.

Radek Bělohlav (asistent trenéra ČR): "Zápas jsme zvládli, dala tomu ráz hned první přesilovka, kterou jsme využili. Od první minuty si za tím kluci šli a využili jsme tři přesilovky. Měli jsme pár hloupých vyloučení, což by se nám v těžších zápasech nemuselo vyplatit. Udělali jsme pár změn, reagovali jsme na to, že jsme odehráli špatně první zápas. Něco se nám povedlo, na něčem ještě zapracujeme. Ale je to úleva, máme za sebou první vítězství a před sebou zápasy, které nás mohou někam posunout."

Skupina B:

Lotyšsko - Rusko 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Branky: 27. Ansons - 14. Grošev, 32. Čisťakov, 33. Šešin, 60. Amirov, 60. Mingačov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články