Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Nový trenér, nové dresy, nový Memoriál Ivana Hlinky. Osmnáctka je hladová po úspěchu

Hokejová osmnáctka odletěla na prestižní Memoriál Ivana Hlinky, kde se bude od pondělí snažit navázat na dobré výsledky z minulých let. Tradiční akce se ale poprvé uskuteční v zámoří, místo Břeclavi a Bratislavy se bude hrát v Edmontonu a Red Deeru a oficiálně se jmenuje Hlinka Gretzky Cup. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika se v základní skupině postupně utkají s USA, Ruskem a Finskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Osmnáctka jede na Hlinkův memoriál s vysokými ambicemi

Nová osmnáctka má za sebou dvě červencová přípravná utkání, ve kterých jednoznačně přehrála Švýcarsko 6:0 a 6:1.

"Zápasy se Švýcarskem nepřeceňujeme. Soupeř mě hodně zklamal, čekal jsem od nich mnohem větší odpor. My jsme hráli organizovaně, s dobrým nasazením a plnili to, co bylo potřeba," uvedl Hadamczik pro server HokejkaTV a ocenil práci svého asistenta Marka Židlického, který se věnuje obráncům. "Zatím jsem spokojený, ale je to zatím. Těžké chvíle teprve přijdou," podotkl šestašedesátiletý kouč před dnešním odletem.

První zápas na turnaji odehraje český výběr v noci na úterý českého času, ještě předtím jej čeká přípravné utkání s Kanadou. Brankářskou jedničkou by měl být Nick Malík. Teprve šestnáctiletý gólman je nejmladším hráčem českého týmu. "Očekávání je velké, myslím, že bychom to mohli s klukama zvládnout. Cílem je dovézt medaili," podotkl Malík.

Hadamczik oficiálně role v mužstvu moc rozdělovat nechce. "Máme určené dvě pětky, které budou hrát přesilové hry. Zkušenost, kdy jsem trénoval dvacítku, mi ale velí, že nebudeme dopředu říkat, kdo je lídr. Někteří hráči si to pak na sebe až moc berou," uvedl Hadamczik.

Spoléhat však bude zejména na Martina Huga Haše, Jaromíra Pytlíka a Michala Teplého, kteří startovali i na letošním MS hráčů do 18 let. "Skupina je velmi těžká, ale nebudeme se na nic vymlouvat. Pro hráče to bude velká zkouška a možnost, jak se ukázat. Uvidíme, se kterými budeme moct počítat do těžkých chvil v budoucnosti," dodal Hadamczik.

Poprvé se lvem místo znaku

Osmnáctka bude prvním týmem, který se představí v nových reprezentačních dresech. Na hrudi už nebudou mít státní znak, ale hlavu lva, nový symbol českého hokeje. "Těšíme se. Jsme Češi a obecně změny moc dobře nepřijímáme, ale s klukama se nám dresy líbí," řekl Pytlík.

Český tým bude na turnaji obhajovat finálovou účast z minulého roku, kdy v Břeclavi v závěrečném duelu prohrál s Kanadou 1:4. O rok dříve Češi neoficiální Světový pohár vyhráli.

Nominace

Brankáři: Nick Malík (Vítkovice), Jan Škorpík (Sparta Praha).

Obránci: David Homola (Třinec), Šimon Kubíček (České Budějovice), Jan Mlčák (Kometa Brno), Daniel Poizl (Žďár nad Sázavou), Jiří Suhrada (Zlín), David Tureček (Karlovy Vary), Jakub Žůrek (Liberec), Martin Hugo Haš (Tappara Tampere/Fin.).

Útočníci: Martin Lang, Radek Mužík, Filip Přikryl (všichni Plzeň), Martin Beránek, Matěj Toman, Pavel Novák (všichni České Budějovice), Jonáš Peterek, Adam Raška (oba Třinec), Marcel Barinka, Erik Čermák (oba Salcburk/Rak.), Jaromír Pytlík (Žďár nad Sázavou), Michal Teplý (Liberec), Filip Koffer (Pardubice), Adam Najman (Jihlava).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články