Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Eliáš, Židlický, Bělohlav a Libor Procházka se zapojí do mládežnických reprezentací

Přední bývalí hokejisté se vrací k reprezentaci. U mládežnických výběrů od 17 do 20 let budou nově působit v rolích asistentů hlavních trenérů osobnosti jako Patrik Eliáš, Marek Židlický, Radek Bělohlav a Libor Procházka. Zapojení úspěšných hráčů do týmů je součástí koncepce českého hokejového svazu.

Patrik Eliáš
zdroj: AP Photo/Bill Kostroun

Ve všech případech jde o postavy, které ještě v nedávné minulosti aktivně hrály. Dvaačtyřicetiletý bývalý vynikající útočník a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Eliáš bude společně s Alešem Krátoškou k ruce kouči juniorského týmu Václavu Varaďovi, který byl i jedním ze tří uchazečů ve finálovém výběru na post hlavního trenéra A-mužstva.

Rovněž o rok mladší Židlický má za sebou skvělou kariéru nejen v NHL, ale i na mezinárodní scéně. Zatímco Eliáš má ve sbírce bronz z olympijských her v Turíně 2006 a světových šampionátů v letech 1998 a 2011, Židlický stihl vedle olympijského bronzu z Turína i MS 2011 dobýt také titul mistra světa v roce 2005.

Židlický bude spolu se světovým šampionem z roku 1996 a trojnásobným vítězem extraligy osmačtyřicetiletým Radkem Bělohlavem zastávat post asistenta u reprezentačního výběru hráčů do 18 let, který povede Alois Hadamczik, bývalý kouč seniorského národního týmu. Rovněž Bělohlav si v reprezentaci zahrál s Eliášem na úspěšném turnaji při MS 1998.

Je nám líto, video expirovalo.
Eliáš bude asistentem u reprezentační dvacítky

Čtyřiačtyřicetiletý Procházka byl členem zlatého olympijského týmu v Naganu 1998 a po dvou bronzech z MS v letech 1997 a 1998 se stal o rok později v Norsku i světovým šampionem. Procházka bude spolupracovat s trenérem Karlem Beranem a dalším asistentem Radimem Skuhrovcem u reprezentační sedmnáctky.

"Dlouhodobě se snažíme o co nejširší zapojení bývalých vynikajících hokejistů u mládeže a jsem rád, že se nám koncepci daří naplňovat," uvedl šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener.

"Někteří z nich nastupovali donedávna v NHL, odkud si přinesli řadu zkušeností, pro juniorské reprezentanty jsou vzorem a spoustu věcí jim mohou předvést přímo na ledě. Velmi přínosné jsou pro nás také jejich poznatky, které se týkají výchovy mladých hokejistů," doplnil Lener.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články