Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Soupeř nás přehrál ve všech směrech, přiznal po lekci s Ruskem trenér Jandač

V narozeninový den si nepochybně představoval odlišný scénář utkání. Kouč hokejové reprezentace Josef Jandač byl z výkonu svých svěřenců proti Rusku velmi zklamaný. S ohledem na průběh zápasu je porážka 2:5 víceméně lichotivá, což si zkušený stratég uvědomuje. Souboj, ve kterém ruské barvy zcela dominovaly, navíc přebil pozitivní momenty z předchozích klání proti Švédsku (3:5) a Švýcarsku (3:2).

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"V podstatě všechno bylo špatně," přiznal trenér národního týmu. "Hned od začátku jsme tahali za kratší konec, soupeř nás přehrál ve všech směrech - v agresivitě, v nasazení, byli jsme u všeho pozdě. Oni byli silní na puku a my vůbec nedokázali reagovat," dodal.

Důvodem k zamyšlení je mimo jiné skutečnost, že Rusko porazilo české mužstvo už pošesté za sebou, z toho čtyřikrát tříbrankovým rozdílem. Duel v Hartwal Areně navíc vyvolával vzpomínky na květnové čtvrtfinále mistrovství světa, které Jandačův výběr prohrál 0:3. Ani v jednom z těchto střetnutí Češi absolutně nestačili tempu dějinného rivala.

"Až na ně narazíme příště, musíme už konečně na ledě zareagovat. Hlavně je potřeba eliminovat dlouhé přihrávky. Jednoduše procházeli středním pásmem. Chtěli jsme zatáhnout útočníky, ale doháněli jsme výsledek, takže jsme se nechtěli úplně bránit," řekl Jandač.

Věří, že dominance, jakou sborná předvedla, bude velkým varováním zejména pro ty, kteří školení v Helsinkách podstoupili. "Doufám. Když prohráváme většinou soubojů a nestačíme bruslařsky, musí to být pro každého hráče na zamyšlenou. Jde o to, abychom v příštích utkáních proti Rusům byli ve všech směrech lepší. Každý z nás," zdůraznil rodák z Berouna.

Za zklamání považoval hru v rovnovážné situaci 5 na 5. Z osmi vstřelených branek na turnaji dal Jandačův tým sedm v početní výhodě. "Kromě jednoho gólu Švédům nám tam všechno napadalo během přesilovek. To je na jednu stranu samozřejmě dobře, ale pokud je méně vyloučených, nejsme schopni dát gól, což byl problém," uvedl devětačtyřicetiletý kouč.

Při ohlédnutí za turnajem má proto smíšené pocity. "Zápas proti Švédsku byl jako na houpačce, možná do dvou třetin to bylo dobré. Proti Švýcarsku se mi nelíbila poslední desetiminutovka. S Ruskem se mi nelíbilo vůbec nic," prohlásil.

Přesto určitá pozitiva z posledních dnů našel. "Byli tady kluci, kteří prokázali své kvality. Jmenovat bych moc nechtěl. Máme ještě jeden turnaj, abychom viděli další hráče. Někdo z tohoto týmu třeba dostane pozvánku znovu. Pak uvidíme, na koho to 15. ledna padne a pojede na olympijské hry," konstatoval Jandač.

V dobrém světle se přes odmlku v národním týmu ukázal útočník Jakub Klepiš. "Svým výkonem, co tady předvedl, se olympiádě přiblížil, ale uvidíme, co bude dál předvádět v lize. Rozhodně nás ovšem potěšil," hodnotil bývalý trenér pražské Sparty.

Přes pět obdržených gólů proti Rusku ocenil i výkon strážce české svatyně Marka Mazance. "V brankáři porážku hledat nemůžeme. Prokázal svou kvalitu. Jestli něco mohl dělat s jedním gólem, tak možná s tím druhým. Jinak hromadu věcí pochytal," upozornil Jandač.

Obstálo i duo mladých zadáků David Němeček a Michal Moravčík, jenž debutoval v reprezentačním dresu. "Němeček byl výš než Moravčík," nabídl svůj pohled český kouč.

Nedařilo se naopak Liboru Šulákovi. "Myslím si, že se mu trochu zatočil svět rychlým přesunem z EBEL do nároďáku, pak do kempu NHL a zpátky do Evropy. Měl navíc na začátku sezony zlomený prst. Tady byl nervózní a chyboval," řekl Jandač, který zároveň nastínil své záměry pro skládání mužstva na prosincový Channel One Cup. "Hrajeme tam jeden zápas doma, takže bychom toho chtěli využít a vezmeme pět pětek," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články