Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi protrhli střelecké trápení a odvetu proti Slovákům vyhráli

Žilina – Mladý reprezentační výběr zvládl odvetu přátelského utkání proti Slovensku a po obratu mohl slavit vítězství 2:1. Trápení v koncovce trvalo do poloviny zápasu, než střeleckou smůlu v dvojutkání protrhl Pavel Musil. Nerozhodný stav rozsoudil ještě do konce druhé třetiny David Tomášek. Miroslav Svoboda, další debutant v české brance, si tak připsal vítěznou premiéru.

Česká reprezentace v utkání proti Slovensku
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Český tým ukončil v součtu s minulou sezonou čekání na gól po 176 minutách a deseti vteřinách. V 62. vzájemném zápase se Slovenskem si připsal 41. výhru. Další reprezentační akce v olympijské sezoně čeká Jandačův výběr od 8. do 12. listopadu, kdy se hraje turnaj Karjala ve Švédsku a Finsku.

Češi nastoupili oproti středečnímu duelu s debutujícím brankářem Miroslavem Svobodou, který nahradil Bartošáka, a bez obránce Davida Musila. Ten už do Žiliny nezamířil a chystá se s Třincem na vstup do Ligy mistrů. V sestavě Slovenska se objevil nově povolaný obránce Michal Roman ze Žiliny. Nahradil sparťana Juraje Mikuše, jenž ve středu utrpěl zlomeninu nosu.

Jandačův výběr se v úvodu ubránil při Šulákově trestu a dokonce mohl v oslabení získat vedení. Šťastný se dostal do brejku s Vojtěchem Tomečkem, který ale ztroskotal na brankáři Tomkovi. V sedmé minutě projel slovenskou obranou Šulák, gólman domácí Žiliny však opět úspěšně zasáhl. Následně při Romančíkově trestu nebyli Češi nebezpeční.

Při dalším Šulákově vyloučení si Svoboda poradil s Čerešňákovou ránou a stihl puk přikrýt před dorážejícím Kudrnou. Slováci se pak dostali do náporu, který v 19. minutě vyústil ve vedoucí gól. Brejčákovu přihrávku usměrnil z mezikruží za Svobodu Zagrapan.

V úvodu druhého dějství mohl zvýšit Tybor. Češi odpověděli náporem, ale při sérii šancí se jim nepodařilo vyrovnat. V 26. minutě po Macíkově protiútoku pomohla Svobodovi tyč. Před polovinou utkání byl Jandačův tým blízko gólu opět při vlastním oslabení, ale kapitán Lenc trefil tyč.

Ve 31. minutě se už Češi dočkali. Lenc vyhrál v levém kruhu vhazování pro Pavla Musila, který trefil střelou zápěstím levý horní roh Tomkovy branky a radoval se z premiérového gólu v reprezentaci.

"Zkoušíme to i v Boleslavi, že křídlo jde hned za pukem, když se vyhraje buly. Naštěstí mě rozhodčí předtím vyhodil z vhazování, takže pak jsme si s Lencíkem (Radanem Lencem) role prohodili," popsal Musil úspěšnou spoluhráci se spoluhráčem z Mladé Boleslavi.

Další nebezpečný pokus vyslal Tomeček, na druhé straně pálil nebezpečně Koyš. V 37. minutě Češi otočili stav. Obránce Klok zpoza branky uvolnil Tomáška, který překonal Tomka. "Viděl jsem Lukáše Kloka, jak se tam zbavil protihráče, houknul jsem si na něj a výborně mi to nahrál. Já už jsem to potřeboval jenom dobře trefit a naštěstí to tam padlo," řekl Tomášek. Další možnost měl Herman, jenž na slovenského gólmana nevyzrál.

V úvodu třetího dějství zahrozil Pavel Musil. Český tým pak odolal při Stachově vyloučení, kdy trefil Zagrapan jen boční síť. Domácí se zase ubránili při českém náporu v přesilovce za špatné střídání Slováků i při následném Hovorkově pobytu na trestné lavici.

V 55. minutě mohl vyrovnat po Hudáčkově akci slovenský kapitán Nagy a Češi se ubránili i při Indrákově trestu. Přestože se Uhrovi v 58. minutě nepodařilo pojistit výsledek, Jandačův výběr těsný náskok udržel.

Přípravný hokejový zápas v Žilině:

Slovensko - ČR 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 19. M. Zagrapan (Brejčák) - 31. P. Musil (Lenc), 37. Tomášek (Klok, M. Hanzl). Rozhodčí: Konc, Stano - Výleta, Tvrdoň (všichni SR). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 3763.

Slovensko: Tomek - Černák, Brejčák, Čerešňák, Gernát, Holenda, Kotvan, Romančík, Michal Roman - Svitana, L. Hudáček, Nagy - A. Kudrna, Hovorka, Tybor - Macík, M. Zagrapan, Buc - Paulovič, Sukeľ, Koyš. Trenéři: Craig Ramsay, Michal Handzuš a Ľubomír Višňovský.

ČR: M. Svoboda - D. Sklenička, Šulák, Pyrochta, T. Dvořák, Němeček, Klok, Kalina - D. Kaše, P. Musil, Lenc - Indrák, Stach, P. Straka - M. Hanzl, Tomášek, Uher - V. Tomeček, Herman, Šťastný. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Josef Jandač (trenér ČR): "Bylo to podobné utkání jako to středeční. Podali jsme zase bojovný výkon, byli jsme malinko lepší do obrany, ale v té koncovce je to pořád podobné. Musíme si vytvořit plno šancí, abychom dali gól. Neproměnili jsme jedinou přesilovku ve dvou utkáních. Na té koncovce musíme hodně pracovat. Co se týče nasazení, bojovnosti, tak to tam kluci dají, ale potom to hokejové řešení kolem brány musí být lepší."

Michal Handzuš (dočasný asistent trenéra SR): "Je škoda dnešního výsledku, protože si myslím, že jsme dnes hráli lépe než včera. Dva inkasované góly byly vyústěním dění ve druhé třetině. V té jsme přibližně od 30. minuty a do jejího konce propadali a pouštěli jsme soupeře do přečíslení."

Nejen dění v reprezentaci se věnoval Hokej fokus podcast:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články