Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Z tvrďáka Gudase je střelec. Šampionát si užívám, jak jen můžu, říká

Paříž – Obránce Radko Gudas se zapsal do úvodu šampionátu nejen tvrdými hity a potyčkami s protihráči, ale také střeleckým uměním. Vcelku nečekaně je aktuálně nejproduktivnějším českým bekem a na kontě má už dva přesné gólové zásahy. Turnaj si také díky gólovým příspěvkům podle svých slov zatím užívá, jak jen to jde.

Radko Gudas v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Tvrdý bek české sestavy Radko Gudas připomněl v prvním utkání s Kanadou, že je po právu přezdíván zlým mužem hokejových týmů. Jenže od druhého duelu proti Bělorusku se do srdcí fanoušků zapsal vedle parádních hitů a důrazné hry také svými tvrdými střelami, které už dvakrát slavily úspěch. Do šampionátu je však ponořen už od prvního zápasu.

"Pro mě byl nejsilnější asi první zápas s Kanadou, úvod do mistrovství. Druhý zápas jsme hráli skvěle a já si to užívám, jak jen můžu," uvedl Gudas, který při gólové ráně ve druhém zápase zlomil soupeři hokejku. Sám přiznává, že se jeho nejtvrdší střela pohybuje rychlostí okolo 172 km/h.

Proti Bělorusku (6:1) vstřelil uklidňující branku na 2:0, která se později ukázala jako vítězná. Důležitější zásah však zaznamenal v posledním duelu s Finskem (4:3 sn), kdy v závěru vykřesal naději na srovnání a snížením na 2:3 tak zavelel ke konečnému obratu.

"Já jsem byl těsně předtím před bránou a sledoval jsem hru, myslel jsem, že "Krejča" (Krejčík) už bude střílet. Potom jsem odjel otevřít hru, když jsme neměli střeleckou pozici, a pak jsem se snažil dostat to na bránu. Viděl jsem, že kluci jsou před ní a že by to někdo případně doklepnul. Naštěstí to prošlo dovnitř rovnou," dodal s úsměvem.

Pocity střelce si užívá podobně jako celý šampionát. V letošní sezoně NHL se radoval v celém ročníku jen šestkrát, nyní má v reprezentaci už dva zářezy. "Je to super pocit. Nejsem tady od toho, abych góly dával, ale když můžu takhle pomoct týmu, tak jedině dobře. Myslím si ale, že takhle mohou góly napadat komukoliv jinému a pro nás to bude stejně důležité," dodal ke střeleckému apetitu.

Radko je věrnou kopií otce Lea

Ceněný je však zejména pro svou tvrdou hru, kterou "zdědil" po otci. Podobně jako Leo také Radko dává soupeřům pocítit, kdo že je zrovna na ledě. "Částečně to je geneticky, ale myslím si, že táta je mimo led v pohodě člověk a na ledě je to sport. Tak to prostě je," řekl syn bývalého tvrďáka Sparty a také reprezentace.

Se svým otcem je v permanentním kontaktu a kromě pochval stále dostává výtky i cenné rady. "Sleduje drtivou většinu zápasů. Bavíme se spolu prakticky po každém zápase, vždycky k tomu bude mít co říct. Já jsem za to jedině rád, že mám někoho objektivního, kdo mi ke hře může něco říct," objasnil Gudas mladší.

"Vždycky si něco najde. Hokej se vyvíjí a potřebuji se vyvíjet i já. Jsem za to rád, že si o hokeji mohu povídat i s někým jiným." A jaká je nejčastější připomínka? "Abych co nejvíc střílel a netrefoval hráče před sebou," uzavřel reprezentační obránce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články