Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rutta: Od prosince už sezona neměla takový náboj. Jsem rád, že zase budu moct hrát za nároďák

Obránce Jan Rutta se po návratu ze zámoří těší na zápasy v národním týmu a vyhlíží start na domácím mistrovství světa. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu si během první sezony v San Jose Sharks zvykal na ambice týmu v přestavbě, v nejhorším celku NHL se našel v roli mentora.

Je nám líto, video expirovalo.
Rutta si zvykal v San Jose na novou roli i ambice

"Jsem rád, že budu moci hrát zase za nároďák. Jsou to zápasy, které něco znamenají. To je super. Od nějakého listopadu prosince už to nemělo v sezoně takový náboj. Hrát doma před rodinou a kamarády jsem naposledy zažil v roce 2018 nebo 2019. Už se na to těším," uvedl Rutta, který se vrátil do Česka minulý týden.

Třiatřicetiletý rodák z Písku odehrál v sezoně 69 zápasů, zaznamenal pět branek a 14 asistencí. "Zdravotně se cítím dobře. Neodehrál jsem sice plnou porci 82 zápasů, ale i tak jsem jich stihl docela dost. Z tohoto hlediska jsem byl docela spokojený," řekl Rutta, který byl do San Jose vyměněný před sezonou z Pittsburghu Penguins. Předtím hrál také v Tampě Bay, s níž v letech 2020 a 2021 získal Stanley Cup.

V týmu Sharks si zvykal na opačný pól tabulky. San Jose bylo se 47 body nejslabším týmem soutěže. "Už před sezonou bylo jasné, že nebudeme bojovat o nejvyšší příčky. Začátek nebyl jednoduchý, zvláště když jsem měl předešlé roky štěstí hrát v organizacích, které měly největší cíle. Z tohoto pohledu to byla nová zkušenost. Kabina ale byla dobrá v tom, že jsme se celý rok nerozklížili a s nějakou ctí to dohráli," popsal Rutta.

Pomohlo mu, že si našel roli mentora. "Docela se mi to líbilo. Organizace je trochu v jiné pozici, takže mladších kluků je tam víc. Něco už jsem si v hokeji odehrál, takže předávat zkušenosti mladších hráčům mě bavilo," podotkl Rutta.

V týmu nastupoval s krajany Filipem Zadinou a Tomášem Hertlem. Hertl ale v březnu odešel do Las Vegas Knights. "S Tomášem jsem byl každý den a neměl jsem ponětí, že se něco takového chystá. Takže ten den, kdy se zavíraly přestupy a Hertlik přišel ráno na kafe s tím, že jde do Las Vegas, tak jsem na to trochu koukal. Jsem za něj ale moc rád. Je to výborný hráč a je jen dobře, že může bojovat o největší mety. Nicméně přijít v Americe o Čecha v týmu je na prd," přiznal Rutta.

Věří, že se San Jose bude v dalších letech zlepšovat. "Skončili jsme poslední, takže nahoru to jít musí. V Americe jsou soutěže takhle nastavené, že někdy musí přijít hubenější roky, aby to bylo lepší. Věřím, že organizace udělá dobrou práci při draftu a při podpisu volných hráčů. Jsem v tomhle optimista," uvedl český obránce.

Nyní se těší na národní tým. S trenérem Radimem Rulíkem se z minulosti zná. "Zažil jsem ho jako junior v Plzni a zobák v Chomutově. Líbí se mi to, zažít ho ve třech různých týmech. Těším se. Všechny týmy, které vedl, hrály dobře," řekl Rutta.

Je připravený nastoupit na Českých hokejových hrách v Brně, účast na domácím MS by bral jako velkou motivaci. "Už ve chvíli, kdy se ohlásilo, že mistrovství světa bude v Praze, tak po tom asi každý český hokejista pokukoval. Já nikdy neměl možnost reprezentovat třeba na olympiádě. Takže mistrovství v Česku by bylo úžasné," líčil.

Sleduje výkony Chomutova ve druhé lize, díval se i na finále extraligy mezi Třincem a Pardubicemi. "Příběh Třince je úžasný. I přes ta zranění a jak museli být unavení z předešlých sezon, si našli cestu, jak vyhrát. Také jsem ale byl celý rok se Záďou (Zadinou), přijel za ním i jeho taťka (Marek) a jemu jsem to přál taky. Polarizovaný jsem nebyl. Přál jsem to oběma a klobouk dolů před Třincem," dodal Rutta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články