Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Praha bude opět hostit zápasy NHL, New Jersey se dvakrát střetne s Buffalem

Nejlepší hokejová liga na světě znovu zavítá do Prahy. Nová sezona NHL 2024/2025 odstartuje v O2 areně 4. a 5. října dvěma zápasy mezi Buffalem Sabres a New Jersey Devils. Zámořská soutěž se vrátí do Česka po dvou letech, celkově se představí už popáté.

Ondřej Palát slaví se spoluhráči z New Jersey Devils
zdroj: Reuters / USA TODAY Sports autor: Ed Mulholland

Naposledy v Praze hrály v říjnu 2022 San Jose a Nashville. Předtím se v O2 areně představily týmy Philadelphia Flyers a Chicago Blackhawks (2019), Boston Bruins a Phoenix (nyní Arizona) Coyotes (2010) a New York Rangers a Tampa Bay Lightning (2008).

V souboji Buffala a New Jersey může nastoupit několik českých hráčů v čele s dvojnásobným vítězem Stanleyova poháru Ondřejem Palátem, který obléká dres Devils. V klubu s ním působí i Tomáš Nosek, jemuž ale po sezoně končí smlouva. V Sabres jsou pod smlouvou útočníci Lukáš Rousek a Jiří Kulich.

"Když jsme hráli s Tampou ve Stockholmu, viděl jsem, jak moc to znamená pro mého dobrého kamaráda Victora Hedmana," řekl webu nhl.com/cs Palát, který si v Evropě zahrál v roce 2019 v dresu Lightning. "Vždycky jsem si pak představoval, jak by to bylo super, kdybych si mohl zahrát NHL v Česku, kde by mě viděla celá rodina a všichni kamarádi. Teď se to stane a já se na to hrozně moc těším," řekl dvaatřicetiletý útočník.

Účastník olympijských her v Soči 2014, Světového poháru o dva roky později a mistrovství světa v roce 2019 odehrál v NHL v průběhu dvanácti sezon včetně play-off téměř 900 zápasů. Patří tak mezi nejzkušenější české hráče v elitní soutěži.

"Pořád platí, že někdy se musím štípnout, abych tomu věřil. Hraju NHL, stojím na modré nebo na střídačce, poslouchám hymny a říkám si: OK, vyhrál jsem dva Stanley Cupy a všechno je to super. Ale myslím, že teprve až skončím s hokejem a podívám se zpátky, tak si uvědomím, jak to bylo úžasné. Není mnoho hokejistů, kteří vyhráli dva tituly a byli takhle úspěšní," uvedl Palát.

Mezi výrazné postavy historie New Jersey patří český útočník Patrik Eliáš, který s Devils dvakrát vyhrál Stanleyův pohár a drží řadu klubových ofenzivních rekordů. Dres sedmačtyřicetiletého hráče visí pod stropem Prudential Center, domovské arény klubu. Eliáš bude zvláštním hostem akce "2024 NHL Global Series".

"Spolu s Jardou Jágrem to byl můj hrdina. Ale nikdy jsem si nemyslel, že budu jako oni, protože to byly prostě superhvězdy. Já jsem potom během kariéry vzhlížel spíš k Jonathanu Toewsovi a Mariánu Hossovi – to byly taky superhvězdy, ale můj styl jim byl víc podobný. Takže jsem se snažil modelovat svou hru spíš podle nich," uvedl Palát.

Proti konání zápasů NHL v Praze se v minulých týdnech vyjádřil bývalý vynikající brankář Dominik Hašek. "Udělám všechno pro to, aby se u nás NHL nehrála. Nechává ve svých zápasech dál nastupovat Rusy, čímž dělá obrovskou reklamu na válku," řekl Hašek Mladé frontě DNES.

Olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru dlouhodobě kritizuje NHL, že v ní mohou po útoku Ruska na Ukrajinu hrát ruští hokejisté. "Taky kvůli NHL umírají lidé na Ukrajině, za což by naše země byla spoluzodpovědná. Byla by hrůza, kdyby naše vláda povolila tato utkání. To se nesmí stát. Nemůžeme připustit, aby se na našem území propagovala ruská útočná válka," uvedl Hašek, jenž patří mezi legendy Sabres a jeho dres visí pod stropem haly KeyBank Center.

Je nám líto, video expirovalo.
Globen, nyní Avicii Arena, pohledem z dronu

I přes svou kritiku vedení zámořské soutěže Hašek v lednu při návštěvě Buffala slavnostně zahájil ligové utkání proti Chicagu, za což se následně omluvil. V kádrech Buffala a New Jersey aktuálně ruští hokejisté nefigurují. Pod smlouvami jsou ale Viktor Neučev, Alexander Kisakov, Nikita Novikov, Vsevolod Komarov (všichni Buffalo) a Daniil Misjul (New Jersey).

Podle současných pravidel do Česka mohou přicestovat ruští a běloruští sportovci v případě, že formálně nereprezentují své země a jsou součástí klubů. Nesmí zde ale jakkoli podporovat invazi na Ukrajinu. "Nezakazuje se účast sportovců, kteří formálně nereprezentují tyto státy a jsou třeba členy fotbalových týmů z jiných evropských zemí. Samozřejmě za podmínky, že nepoužívají symboly a nedělají nějaká politická nebo jiná vyjádření, která by podporovala ruskou agresi proti Ukrajině," řekl premiér Petr Fiala (ODS) loni v září.

V Evropě se v příští sezoně NHL představí i hokejisté Dallasu a Floridy, kteří se 1. a 2. listopadu utkají v Tampere. Vstupenky na pražské zápasy se začnou prodávat ve čtvrtek 21. března v 10 hodin na této adrese.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com/cs

Hlavní zprávy

Nejčtenější články